Jak se zbavit octomilek

Jak se zbavit octomilek
Jak se zbavit octomilek. Znáte to, miska s ovocem a kolem ní se okamžitě shromáždí roj mušek octomilek. Jakmile se u nás tito nezvaní hosté usídlí, umí se o sebe již velmi dobře postarat.

Zachycení octomilek pomocí papírového trychtýře

Naštěstí existují metody, jak se octomilek zbavit a zabránit jejich návratu. Jako základnu pasti si připravte vysokou sklenici, láhev od vína či limonády nebo vázu. 

Kupte návnadu na octomilky

Tento hmyz se krmí čímkoli sladkým, takže máte široký výběr návnad. Vhodný je jakýkoli druh ovoce, džusu, limonády nebo nějakého jiného sladkého produktu, který octomilkám poskytne dostatečné množství lákavého aroma pro jejich vlákání do pasti. Zkuste nasekané kousky přezrálého nebo hnijícího ovoce, třeba plátky zhnědlého banánu, měkkých jahod nebo třeba rozměklé broskve, med, cukernatý džus, jablečný ocet, sedlina z láhve vína nebo piva. Octomilky přitahují cukry v alkoholických nápojích.

Srolujte kus papíru a vytvořte z něj tak trychtýř

Papír zasuňte do připravené láhve nebo jiné nádoby. Trychtýř s malým otvorem umožní octomilkám proletět do nádoby, ale už jím neprojdou zpět ven – nejsou na to dostatečně chytré. Trychtýř zajistěte lepící páskou, aby držel tvar. Vložte ho do hrdla nádoby, špičkou dolů. Spodní část trychtýře by se neměla dotýkat návnady na dně nádoby. Také můžete párátkem nebo jiným předmětem vytvořit otvor ve spodní části kávového filtru.

Past postavte na místo, které je octomilkami zamořené

Dejte ji do blízkosti odpadkového koše nebo mísy s ovocem. Pokud vás octomilky trápí na více místech domu nebo kuchyně, vyrobte více pastí. Nechte pasti na místě alespoň přes noc. Ráno už byste měli sledovat, jak si octomilky pochutnávají na návnadě. Jestliže se žádná octomilka do pasti nechytla, zkontrolujte otvor ve spodní části trychtýře a případně ho rozšiřte. Je možné, že se skrz něj octomilky nedostanou k návnadě.

Zachycené octomilky zabijte

Nalijte do nádoby směs teplé vody a přípravku na mytí nádobí. Čistidlo zredukuje povrchové napětí vody, takže se octomilky potopí a utopí.  Počkejte asi minutu nebo dvě a potom obsah nádoby vylijte. Po dokončení práce důkladně omyjte sklenici nebo jinou použitou nádobu. Potom ji můžete znovu použít pro výrobu další pasti.

Zdroj: wikiHow

Zdroj foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 13.08.2024
Reklama
Reklama