Jak se připravit na natírání okenních rámů?

Jak se připravit na natírání okenních rámů?
Jak se připravit na natírání okenních rámů? Pokud rámy vašich oken nový nátěr, dobrou zprávou je, že většinu oken zvládnete s trochou šikovnosti natřít sami.

Postupy u jednotlivých materiálů se liší

Některé typy oken, například dřevěná okna byste měli kvůli delší životnosti natírat pravidelně. Můžete natřít jakýkoli materiál okenního rámu, včetně dřeva, kovu, jako je hliník nebo ocel, a PVC, i když přesný postup se u každého typu poněkud liší.

Jaké vybavení potřebuji k natírání rámů oken?

Při natírání rámů oken může správné vybavení znamenat rozdíl mezi profesionálně vypadající a amatérskou prací. Navíc uvíznout uprostřed práce bez potřebných nástrojů je frustrující. Co budete potřebovat?

Základní nátěr

Vysoce kvalitní základní nátěr je nezbytný pro zajištění toho, aby vaše barva dobře přilnula k povrchu okna. U plastových oken se ujistěte, že používáte základní nátěr specifický pro PVC. Dřevěným oknům často prospívá základní nátěr na bázi oleje, který pomáhá zaretušovat skvrny a nabízí dobrý základ pro přilnutí barvy. Není nutné již natřená dřevěná okna znovu natírat, pokud nepřecházíte z tmavé barvy (jako je černá) na světlou (jako je bílá), v takovém případě základní nátěr sníží počet vrstev, které budete muset nanést. V každém případě použití vysoce kvalitního základního nátěru na dřevo prodlouží životnost oken.

Brusný papír

Před nanesením jakékoli barvy budete muset povrch připravit. Brusný papír pomáhá odstranit starý nátěr a vyhlazuje případné nedokonalosti. Broušený povrch navíc zlepšuje přilnavost barvy. Vyberte si brusný papír s hladkou až střední zrnitostí (zrnitost 80, 100 a 120 – vyšší čísla označují jemnější zrnitost).

Štětce a válečky

Kvalita vašich štětců výrazně ovlivní kvalitu povrchové úpravy rámů. Zvažte nákup různých vysoce kvalitních štětců se syntetickými štětinami. Nekvalitním štětcům často vypadávají chlupy, což může zničit povrch a způsobit nepříjemnosti. Asi 5 cm široký šikmý štětec funguje dobře pro malování okenních rámů, ale možná budete potřebovat menší štětec pro hrany a složité detaily. Válečky jsou ideální pro rovnoměrné potahování širších rámů. Vyberte si menší 5 cm a 10 cm široké válečky.

Barva na natírání

Váš výběr barvy oken závisí na materiálu vašich okenních rámů. Akrylová latexová barva je díky své odolnosti často nejlepší volbou pro dřevěná okna. U PVC se ujistěte, že je barva kompatibilní s tímto materiálem. Některé značky nabízejí barvy specifické pro PVC. Kovová okna obvykle vyžadují speciální barvu na kov nebo smalt pro dlouhodobé výsledky. U parapetů budete potřebovat barvu vhodnou pro materiál, ze kterého jsou parapety vyrobeny, což může být kov, PVC nebo dřevo.

Ochrana prostor

Natírání obvykle přináší nepořádek. Rozložte po podlaze a nábytku staré noviny nebo fólie, abyste je ochránili.

Malířská páska/maskovací páska

Maskovací páska pomáhá chránit oblasti, které nechcete natírat, jako je skleněná tabule nebo okolní stěny. Zatlačte na okraje, abyste zabránili prosakování barvy.

Žebřík nebo schůdky

V závislosti na výšce vašich oken bude pro dosažení vrcholů rámů nutný robustní žebřík nebo stolička.

Zdroje: The Independent

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 25.08.2024
Reklama
Reklama