Jak nejlépe opravit vrzající dveře

Jak nejlépe opravit vrzající dveře
Vrzání dveří patří mezi nejnepříjemnější zvuky v domácnosti. Slabé vrzání může být snesitelné, ale pokud se snažíte večer nebo brzy ráno potichu zavřít dveře a probudíte všechny kolem, není to nic příjemného. Skřípavý zvuk vzniká v oblasti pantů, časem se zde opotřebuje mazivo a poté o sebe třou dvě kovové plochy a to vytváří ono kvílení. Do daného prostoru se také mohou dostat nečistoty které se zde zadrhnou a vytváří hluk. Vrzání se netýká jen starých dveří, může se časem objevit i u nových a naštěstí jde o problém, který jde poměrně snadno vyřešit. Stačí trocha vašeho času a s vrzáním může být konec. Představíme si účinné způsoby, jak vrzání zastavit.

První krok

Jak už tušíte, dveře je potřeba zvednout nebo zcela vysadit. Pokud to nezvládnete sami, požádejte o asistenci, obzvláště pro starší lidi nebo pro ženy může být manipulace s těžkými dveřmi náročná a nebezpečná. Při vysazení zkontrolujte, jestli nejsou v oblasti pantů nečistoty a pokud ano, vyčistěte je hadříkem. Také se podívejte, jestli nejsou panty vychýlené nebo jestli zde nejsou povolené šroubky, i to může být zdrojem vrzání. Mnohdy stačí vše utáhnout a ve správné poloze už dveře nevrzají.

Namažte panty

Panty je potřeba namazat, pomůže vám jakýkoliv olej, ale snažte se vyhnout organickému, který je pro tyto účely méně vhodný, jelikož podpoří rychlejší oxidaci a tím rezivění pantů. Na promazání pantů můžete v hobby obchodech koupit různé vazelíny, ale jedním z nejlevnějších a nejrozumnějších řešení je mazivo ve spreji WD-40. Vytěsní vlhkost, chrání proti korozi a zbaví vás vrzání. Pokud si ho koupíte i s vhodným aplikátorem, často není potřeba dveře zcela vysadit, ale jen je nadzdvihnout, aby se do mezery v pantech aplikátor vešel.

Alternativní řešení

Pokud nemáte vhodnou vazelínu nebo technický olej, můžete použít rostlinný olej, třeba řepkový nebo olivový. Nejlépe ho dostanete mezi panty s pomocí pipety nebo hadříku namočeném v oleji, aby se dostal olej tam, kam potřebujete. Rychlou pomocí je také nadrcený grafit, můžete tedy nadrtit trochu tuhy z tužky a umístit drť do pantů. Záchranou může být i mýdlo nebo lak na vlasy. Tato alternativní řešení pravděpodobně pomohou na několik dnů nebo týdnů. Následně je vhodné investovat do kvalitního oleje a panty kvalitně promazat.

Foto: profimedia.cz

Zdroj: Jak si zařídit domov - Pěkná, Jana



autor: Ondra Peřina , Publikováno: 21.03.2023
Reklama
Reklama