Jak čistit měď běžnými prostředky?

Jak čistit měď běžnými prostředky?
Jak čistit měď běžnými prostředky? Měď může vypadat moc krásně, zejména když je hladká a naleštěná. Naštěstí je snadné měděné předměty vyčistit s pomocí věcí, které máte doma.

Zjistěte, zda je váš předmět z čisté mědi

Vysvětlíme, jak čistit měď pomocí běžných domácích produktů. Pokud je předmět pouze nalakovaný vrstvou mědi, mohli byste ho při čištění poškodit. Tyto předměty byste měli čistit pouze teplou vodou, měkkým hadrem a jemným mýdlem. Nejlepším způsobem, jak poznat, zda je vaše věc z čisté mědi, je přiložit k ní magnet. Pokud se magnet připojí, daná věc je vyrobena z jiného kovu a mědí je pouze pokovená. Pokud magnet odpadne, daný předmět je z čisté mědi.

Zjistěte, zda je váš měděný předmět nalakovaný

Lak mědi dodá lesk a odolnost proti zakalení, ale když se poškodí, může se měděný předmět zakalit nerovnoměrně. Pokud je váš předmět nalakovaný a lak je poškozený, budete nejprve muset odstranit zbytek vrstvy laku. Po vyčištění předmětu ho budete moci znovu nalakovat. Pokud je předmět nalakovaný a špinavý, připravte si směs půl litru teplé vody a dvou lžic jemného prostředku na mytí nádobí. Tento roztok nastříkejte na měděný předmět a nechejte ho několik minut působit. Potom ho otřete jemným hadříkem a opláchněte teplou vodou. Nakonec předmět důkladně usušte čistým jemným hadříkem. 

Nalejte si do hrnce vodu a přidejte 1 lžíci jedlé sody na každý litr vody

Hrnec musí být dostatečně velký na to, abyste do něj mohli ponořit celý měděný předmět. Pokud je předmět příliš velký, budete ho muset čistit postupně.

Vložte předmět do hrnce tak, aby byl celý ponořený pod vodou

Pokud je předmět tak velký, že se do vody nevejde celý, budete ho muset čistit po částech. Ponořte ho do vody jen z poloviny a později celý postup zopakujte s druhou polovinou předmětu.

Přiveďte vodu k varu a počkejte 30 minut

Pokud čistíte velký předmět, nechejte ho vyvařit nejprve z jedné strany. Po 30 minutách ho otočte na druhou stranu a vařte ho dalších 30 minut. Všímejte si hladiny vody. Čím déle budete vodu vařit, tím více se jí odpaří. Pokud se předmět začne vynořovat, přidejte do hrnce více vody.

Vytáhněte předmět z hrnce a důkladně ho vyčistěte hrubou stranou houbičky

Horká voda lak zjemnila a houbičkou ho potom snadno odstraníte. Nepoužívejte ovšem kovovou drátěnku, jinak byste si mohli poškrábat samotnou měď.

Vytáhněte předmět z vody a osušte ho měkkou utěrkou

Předmět bude velmi horký, takže byste ho měli vytahovat kovovými kleštěmi.

Použijte některou z následujících metod a odstraňte zakalení a špínu

Pokud chcete vyčistit měděný šperk, měli byste si dát pozor, aby se čistící pasty a roztoky nedostaly na drahé kameny a krystaly. Některé přípravky na čištění mědi jsou abrazivní, a přestože snadno odstraní špínu a kal z mědi, mohly by vám poškrábat drahé kameny a krystaly.

Zdroje: wikiHow

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 28.08.2024
Reklama
Reklama