Jaké vlastnosti mají mít základy domu?

Jaké vlastnosti mají mít základy domu?
Jaké vlastnosti mají mít základy domu? Správné základy budovy jsou klíčem k prevenci budoucích strukturálních problémů při stavbě nebo přístavbě svépomocí.

Funkce, které základy plní

Základy budovy fungují tak, že rozloží váhu vašeho domova, zastaví šíření podloží pozemku a čelí nerovnému sedání – obojí by mohlo vést ke strukturálním problémům vašeho domova. Pokud stavbu domu řídíte nebo se pracujete svépomocí, je důležité dvakrát zkontrolovat všechna měření základů budovy a ujistit se, že všichni na místě pracují podle stejných plánů, abyste se vyhnuli nákladným chybám, které se obtížně opravují.

Typy základů

Typ základového systému, který si vyberete, může záviset na typu půdy, do které pokládáte základy budovy, nicméně je dobré mít určitou úroveň flexibility pro případ, že během výkopu objeví nějaké překvapivé půdní podmínky. Základy jsou nezbytnou součástí vaší vlastní stavby nebo jejího rozšíření. Jaké typy základů ale existují a které z nich jsou vhodné pro váš typ půdy?

  • Pásové základy – nejběžnější pro menší domy
  • Základová betonová deska – pro větší projekty domů
  • Pilotové základy – pro nestabilní podloží

Co může ovlivnit můj výběr základového systému?

Pokud základy ovlivňují kořeny stromů (nebo jejich předchozím odstraněním), může být třeba vykopat poměrně hluboký příkop a vyplnit ho betonem, ale se stlačitelným materiálem na jedné nebo obou stranách vnějších příkopů, aby se zabránilo jakémukoli zvedání nebo rozpínání v zemi.

Vodovodní potrubí musí ústit do budovy v hloubce nejméně 750 mm, ale ne více než 1,35 m pod zemí. Pokud to znamená, že prochází betonovým základem, musí být buď položeno před nalitím betonu.

Pokud musí být kanalizační potrubí opouštějící budovu hlubší než horní část základového betonu, měla by být takto vedeno. Nemůže být v betonu a musí mít možnost se volně pohybovat.

Přívod elektřiny nebo plynu na místo obvykle nemusíte v tomto bodě řešit nebo instalovat, protože vede povrchově.

Stavební základy mají mít následující vlastnosti:

  • Přenáší konstrukční zatížení rovnoměrně do země.
  • Zabraňují vzniku trhlin a sedání budovy.
  • Poskytují pevnou a stabilní základnu pro nástavbu.
  • Odolávají účinkům pohybu země.
  • Jsou vyrobeny z vysoce kvalitního betonu a správné výztuže.
  • Sahají pod linii mrazu, aby se zabránilo poškození zamrznutím.

Zdroje: Ultratech CementDamia Cement, Homebulding & Renovation

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 05.09.2024
Reklama
Reklama