Stavba domu: Jak na základy

Stavba domu: Jak na základy
Stavba domu: Jak na základy, Základy domu tvoří nejdůležitější součást každého projektu výstavby domu, nesou celou zátěž domu. Poradíme, jak se s nimi popasovat.

Máte vybrán vhodný pozemek na stavbu domu. Dobře jste si všechno promysleli a naplánovali.  Vytvořili jste přehled při výstavbě postupovat. Uvědomili jste si, jakých chyb byste se mohli během stavby dopustit. Víte, jak má dobrý projekt domu vypadat. Máte i stavební povolení. Můžete se pustit do stavby základů. Nesprávně postavené základy mohou způsobit praskání a posouvání stěn a podlah. To vede ke špatné konstrukci domu. Provedeme vás stavbou základů domu, výběrem vhodných materiálů i celým postupem krok za krokem od přípravy staveniště až k lití betonu.

Rozložení zatížení

Základy budov jsou nejdůležitějšími konstrukčními prvky v každém domě, protože nesou celé zatížení konstrukce a bezpečně ho přenesou do země pod domem. Vytvoří základnu, která nese celou váhu stěn, podlah, střechy, inženýrských sítí a obyvatel domu. Primárním účelem základů je zajistit stabilitu rovnoměrným rozložením konstrukčního zatížení do podloží. Při zakládání staveb se tím zabraňuje nerovnoměrnému sedání budovy v průběhu času, které může způsobit velké trhliny a poškození.

Hluboké a mělké základy

V bytové výstavbě se používají dva hlavní typy základů, mělké a hluboké. Mělké základy sahají do hloubky přibližně 1,5 metru nebo méně a jsou vhodné pro rodinné domy a nízkopodlažní budovy. Patří mezi ně rozpěrné patky, rohožové desky, plovoucí desky atd. Hluboké základy přesahují hloubku 1,5 metru, budují se do hlubší půdy nebo do skalního podloží. Vyžadují se u vícepodlažních domů na slabých nebo nestabilních půdách. Piloty, pilíře a kesony jsou běžné systémy hlubinného zakládání. Typ základů domu závisí na půdních podmínkách, zatížení budovy a rozpočtu stavby. Správně navržený a postavený základ udržuje dům stabilní, bezpečný.

Materiály a nástroje

Pokud budete pracovat na budování základů svépomocí, shromážděte si základní nástroje a materiály:

  1. Lopata na kopání
  2. Krumpáč na kopání náročného terénu
  3. Stěrka pro betonářské práce
  4. Vodováha pro přesnost
  5. Měřicí pásma, provázky a kolíčky pro značení,
  6. Trakař pro přepravu,
  7. Dřevěná prkna na bednění
  8. Míchačka na beton na výrobu betonu
  9. Ocelová výztuž pro pevnost
  10. Betonové tvárnice na opěrné zdi
  11. Štěrk pro odvodnění
  12. Stavební písek, cement a čistá voda do betonu

Zdroje: Ultratech Cement,  Damia Cement, Homebulding & Renovation

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 20.04.2024
Reklama
Reklama