Základy domu: Svépomocí a krok za krokem

Základy domu: Svépomocí a krok za krokem
Základy domu: Svépomocí a krok za krokem. Rozhodli jste se budovat základy svého rodinného domu sami? Pomůžeme vám stručným postupem jak na to.

 

  1. Výběr místa

Celý projekt jste správně naplánovali. Víte, že výběr správného místa je při stavbě základů klíčový. Rozhodněte se pro místa se stabilní, zhutněnou půdou, která mají dobrou nosnost. Vyhněte se sypkým nebo písčitým půdám, které se mohou posouvat a usazovat. Zajistěte, aby místo nebylo zaplaveno nebo nemělo vysokou hladinu podzemní vody, která vyvíjí tlak na základy domu. Důkladně prozkoumejte místo a zkontrolujte, zda se v něm nenacházejí podzemní kabely, potrubí nebo velké kořeny stromů, které by mohly bránit výkopovým a základovým pracím. Zejména kořeny stromů mohou poškodit základové zdi a základové patky, pokud nebudou přijata preventivní opatření.

  1. Výkopové práce

V procesu budování základů, jakmile dokončíte přípravu staveniště, přesně vyznačte rozvržení základů domu pomocí provázků, kolíků a barvami ve spreji. Poté vykopejte základové výkopy a patky podle rozměrů a hloubek uvedených v plánu. Hloubka výkopu je dána typem půdy a zatížením budovy. Písčitá nebo kyprá půda vyžaduje hlubší základ. Zajistěte správný sklon a odvodnění příkopů. Vykopanou zeminu před zahájením betonáže vyrovnejte a důkladně zhutněte, abyste zabránili budoucímu usazování. Zhutnění poskytuje stabilní základnu.

  1. Zhutnění vytěžené zeminy

Zhutnění vytěžené zeminy je kritickým krokem před položením základů. Jakmile jsou vykopány příkopy, zhutněte půdu pomocí ručního pěchovadla nebo mechanického deskového zhutňovače. Zhutnění stlačuje částice půdy k sobě, zvyšuje hustotu a nosnost. Provádějte více průchodů, abyste dosáhli rovnoměrného zhutnění. Půda by měla být během zhutňování vlhká. Při budování základů to zabraňuje budoucímu sedání a poskytuje stabilní základ pro základy.

  1. Dřevěné bednění

Postavte dřevěná prkna nebo překližku podél vnitřního obvodu základových výkopů, abyste vytvořili dřevěné bednění pro betonování. Bednění řádně podepřete, abyste zabránili vyboulení při lití betonu. Pomocí vodováh zajistěte, aby rohy bednění byly dokonale vyrovnané. Naneste separační prostředek na bednění, aby se beton nelepil. Bednění pro vlití tekutého betonu zajistí a udrží správné rozměry základů.

  1. Práce s ocelovými výztužemi

Ocelové výztuže zlepšují pevnost a trvanlivost betonových základových zdí a patek. Při stavbě základů je nutné se poradit se statikem o návrhu a uspořádání výztuže. Před nalitím betonu umístěte výztuž podle návrhu. K udržení výztužné klece na místě použijte plastové nebo kovové barové židle. Židle z výztuže poskytují správné rozestupy a betonové krytí nad ocelí. Výztuže přenášejí tahové zatížení a zabraňují vzniku trhlin v betonu. Zajistěte správnou velikost výztuže, rozteč a přesahy.

  1. Lití betonu do základů

Připravte si kvalitní betonovou směs podle doporučeného poměru vody a cementu. Nalijte beton do základových výkopů v nepřetržitých rozestupech 45-60 cm. Pomocí pěchovací tyče zpevněte beton a odstraňte vzduchové dutiny, které oslabují základ. Vyrovnejte a vyhlaďte horní povrch stěrkou. Při stavbě základů vytvrzujte beton po dobu nejméně 7 dnů poléváním vodou. Správné lití a vytvrzování vede k pevnému a odolnému základovému betonu.

Zdroje: Ultratech Cement,  Damia Cement, Homebulding & Renovation

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 21.04.2024
Reklama
Reklama