Oprava velkých děr v sádrokartonu

Oprava velkých děr v sádrokartonu
Oprava velkých děr v sádrokartonu. Občas se stane, že se sádrokarton poškodí natolik, že vznikne opravdu velký otvor. Co potom? Nemusíte desku měnit, i tak lze opravit.  

Nakreslete obdélník

Jak postupovat u velkých oprav děr v sádrokartonu? Ohraničte si poškozené místo rámečkem nebo úhelníkem. Tužkou si okolo díry na zdi nakreslete čtverec nebo obdélník. K odřezání poškozené části zdi použijte nůž na sádrokarton, pilu děrovku nebo vhodný nůž. Když si nakreslíte tvar s rovnými hranami, usnadní vám to výrobu padnoucího náhradního kousku sádrokartonu na výměnu.

Vyrobte si výztuhu

Z 2 cm silné překližky či desky 2,5 × 5 cm vyřízněte výztuhu pro sádrokarton. Z tohoto materiálu vytvoříte oporu pro novou vrstvu sádrokartonu. Čím větší je díra, tím větší by měla být výztuha. Materiál uřízněte tak, aby byl o 10 cm delší (nebo širší) než plocha, kterou chcete opravit. Umístěte desku přes menší rozměr díry. Vycentrujte ji tak, aby přes stávající sádrokarton přesahovala na každé straně asi o 5 cm. Výztuhu držte pevně na místě a přišroubujte ji u okrajů okolního sádrokartonu. Použijte k tomu 32 mm vruty do sádrokartonu. Můžete použít ruční nebo elektrický šroubovák, nebo také vrtačku. Šrouby zapusťte (zavrtejte je pod povrch sádrokartonu), aby nebyly po překrytí tmelem vidět.

Vyřízněte sádrokarton

Změřte si plochu opravovaného místa a vyřízněte si na tuto míru kus sádrokartonu.  Zkontrolujte, že není nový sádrokarton silnější než ten původní. Uchyťte jej šrouby k výztuze. Opravované místo oblepte samolepící páskou se skelným vláknem. Na spoje a holé hlavičky šroubů naneste tenkou vrstvu tmelu na sádrokarton. Než budete pokračovat, nechte opravovanou oblast vyschnout.

Dokončovací práce

Místo jemně obruste smirkovým papírem s jemným zrnem. Abyste snížili prašnost, můžete vyschlý tmel jednoduše otřít vlhkým (nikoliv mokrým) hadříkem. Tím obvykle dosáhnete stejného efektu jako při broušení. (Vezměte však v potaz níže uvedené varování ohledně stírání vlhkým prostředkem). Pokud ještě nejste s výsledkem spokojení, naneste další vrstvu tmelu. Každou vrstvu pak jemně zbruste, nebo setřete vlhkou hubkou.

Zdroje: wikiHow, Claire Douglas Styling, Workshop Bunning

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 14.09.2024
Reklama
Reklama