Jak čistit myčku nádobí

Jak čistit myčku nádobí
Jak čistit myčku nádobí. Máte zapáchající myčku, kterou se nedaří vyčistit? Postupujte podle šesti jednoduchých kroků, abyste udrželi svou myčku čistou, přestala zapáchat a pomohla vašemu nádobí k lesku.

Snadná údržba v krocích

Pokud vaše myčka není pravidelně udržována, může to mít za následek nepříjemný zápach nebo dokonce nádobí potřísněné starým jídlem. Udržujte svou myčku čistou pomocí snadné údržby v krocích, která nezabere mnoho času, ale pomůže vám zajistit čistotu nádobí a lepší fungování myčky po delší dobu.

Vyčistěte filtr myčky nádobí

Kdy? Jednou týdně

Proč? Tím se zabrání plýtvání jídlem, které se zachytilo ve filtru, a skončí zpět na vašem nádobí. Vnitřní filtry lze čistit pod dřezovou baterií měkkým kartáčkem. Vnější kovový filtr stačí opláchnout horkou vodou.

Otřete těsnění dveří dočista

Kdy? Jednou týdně

Proč? Potraviny uvízlé na okraji dveří mohou vést k poškození těsnění a netěsnosti vaší myčky, ale je opravdu snadné tomu zabránit. Pokud myčku používáte pravidelně, stačí jednou týdně rychle otřít okraj a těsnění vlhkým hadříkem.

Doplňte sůl do myčky a leštidlo

Kdy? Měsíčně/jak je uvedeno

Proč? Sůl zastavuje usazování vodního kamene a změkčuje vodu – čisticí prostředky do myček fungují efektivně pouze v měkké vodě. Leštidlo pomáhá nádobí uschnout bez šmouh. Většina myček nádobí má indikátory, které ukazují, kdy je třeba doplnit obě. Obtížně přístupný dávkovač soli může znamenat, že někteří tento krok vynechají. Pokud se vám nedaří sůl doplňovat, zkuste investovat do trychtýře, který vám usnadní přístup a omezí rozlití. Některé myčky nádobí jsou dodávány se solnou jímkou ve dveřích, ale ty bývají dražší.

Vyjměte a vyčistěte ostřikovací ramena

Kdy? Dvakrát ročně

Proč? Zablokovaná ostřikovací ramena mohou vést ke špatnému mytí nádobí. Každých šest měsíců odstraňte ostřikovací ramena, vyjměte ucpávky a opláchněte ramena pod tekoucí vodou.

Spusťte myčku prázdnou a horkou

Kdy? Dvakrát ročně

Proč? Nebude to mít obrovský dopad na spolehlivost vaší myčky, ale horké mytí vás ochrání před zápachem vaší myčky. Horká voda pomůže odstranit veškeré zbytky jídla, které se mohou hromadit a vést k nepříjemnému zápachu. To je důležité zejména v případě, že máte tendenci používat ekologický režim. Protože ekologické programy používají chladnější vodu, dochází k častějšímu usazování zbytků jídla.

Zvažte použití čisticího prostředku do myčky nádobí

Každých šest měsíců, když spustíte prázdné a horké mytí, stojí za to zvážit, zda chcete použít také čistič myčky. Výrobci doporučují používat správný čisticí prostředek do myčky nádobí. Vyhněte se používání jakýchkoli "přírodních" alternativ, jako je citronová šťáva nebo bílý ocet. Nepoužívejte však bělidla ani drsné čisticí prostředky. To může poškodit těsnění a součásti a způsobit poškození stroje.

Zdroje: Which, Best Pick Report, The Spruce, Forbes

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 28.09.2024
Reklama
Reklama