Navrhování domu: Jak umístit okna a odtok vody?

Navrhování domu: Jak umístit okna a odtok vody?
Navrhování domu: Jak umístit okna a odtok vody? Pokud si navrhujete vlastní dům, je velice důležité správně umístit okna. Pokud uděláte chybu, vymstí se vám to. Totéž platí o odvádění vody.

Kam s okny? Nejde jenom o estetiku

Umístěte okna s ohledem na maximální energetickou účinnost. Návrh domu musí brát ohled nejenom na estetickou část a část týkající se energetické účinnosti. Tím si zajistíte, že váš domov zůstane plný světla, když to nejvíce potřebujete. Pokud stavíte dům s velkými okny v obývacím pokoji, umístěte je směrem k nejatraktivnějšímu výhledu a pod úhlem, který co nejvíce využije přirozené osvětlení, když to budete nejvíce potřebovat.

Energetická účinnost je důležitá

Energetická účinnost by měla být součástí designu vašeho domova od samého začátku. Možná by bylo zábavnější přemýšlet o věcech, jako jsou solární panely a další nové technologie, ale věci jako správná instalace oken a dobrá izolace jsou podstatnější. To je základ

V kuchyni potřebujete světlo

V kuchyni svého domu potřebujete co nejvíce využít venkovní světlo, takže přemýšlejte o tom, v kolik hodin poskytnou sluneční paprsky v kuchyni nejlepší světlo. Pozdní odpoledne může být časem, kdy budete vařit a mýt nádobí, takže může být nejlepším řešením orientovat kuchyň na západ, abyste toho co nejvíce využili. Větší okna na jižní straně vašeho domu také pomohou vytápět dům pomocí slunce.

Aby vás povrchová voda nezradila

Připravte se také na řešení problémů s odtokem vody. Dávejte pozor na to, jak se povrchová voda (déšť, tání sněhu, odtok ze sezónních zdrojů vody) pohybuje v okolí plánované stavby. Je důležité udržet vodu mimo váš domov. Zamrzlé potrubí a poškození základů může být důsledkem selhání plánování v této fázi. Chcete udržet svůj sklep suchý a snížit šanci, že budete mít vlhké dřevo. Jednoduché příkopy pomohou regulovat při odtok povrchových vod.

Zdroje: wikiHow

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 05.10.2024
Reklama
Reklama