Plány na výstavbu domu: Co udělat jako první?

Plány na výstavbu domu: Co udělat jako první?
Plány na výstavbu domu: Co udělat jako první? Když se rozhodnete stavět dům, čeká vás ještě několik důležitých kroků, než vůbec začnete kopat. Jaké to jsou?

Otázka financování

V první řadě si musíte zařídit peníze na stavbu. Pokud jste tento proces ještě nezahájili při zajišťování pozemku, budete muset vymyslet způsob, jak projekt financovat. Pokud nemáte vlastní zdroje, potřebujete úvěr.  

Otázka pojištění
Sjednejte si stavební pojištění. Chcete-li se pustit do projektu výstavby domu, budete potřebovat tři typy pojištění souvisejících se stavbou, z nichž některé může poskytnout stavitel, jiné ne. Vše závisí na tom, jestli budete stavět sami svépomocí, nebo si na stavbu někoho najmete. Je důležité pojištění pro případ nepředvídaných škod včetně škod způsobených požárem, havárií, vandalismem a škodlivým úmyslem. Pojištění obecné odpovědnosti je někdy poskytováno stavebníkem a někdy ne. Jedná se o komplexní krytí odpovědnosti za škodu při úrazu na pracovišti. Měli byste najímat pouze stavitele, kteří toto pojištění poskytují sami, protože může být poměrně drahé a není příliš seriózní, pokud ho stavitel neposkytuje. Pojištění odpovědnosti dělníků je nezbytné, pokud si váš stavitel najímá vlastní pracovníky. Pokud je práce zadána subdodavateli (běžná praxe), budete muset poskytnout kompenzaci dělníkům a stavitel musí napsat dopis s potvrzením, že nemá zaměstnance a neposkytne kompenzaci. Důležité je nechybovat ani v těchto otázkách. Je třeba minimalizovat rizika při stavbě domu. 

Zajistěte si řádná stavební povolení

Stavební povolení je základním požadavkem v mnoha oblastech, zejména pro trvalou výstavbu. Chcete-li to získat, budete muset poskytnout podrobné architektonické výkresy specifikace technického zatížení a další materiály stavebnímu úřadu. Je pravděpodobné, že budete také potřebovat následující, abyste vyhověli místním předpisům a územním požadavkům tím, že získáte:

  • Povolení k septiku
  • Povolení k přípojce elektřiny
  • Instalatérské povolení
  • Povolení pro HVAC
  • Možná budete potřebovat také povolení týkající se vlivu stavby na životní prostředí.

Zdroje: wikiHow

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 07.10.2024
Reklama
Reklama