Jak plánovat stavbu rodinného domu?

Jak plánovat stavbu rodinného domu?
Jak plánovat stavbu rodinného domu? Především musíme podotknout, že byste se měli zaměřit na svoje potřeby a vzít je v úvahu. To je prioritní. Trendy by měly jít v tuto chvíli stranou.

Nízká spotřeba energie jako trend

Vybrali jste si vhodný pozemek a chystáte se stavět. Je pochopitelné, že v různých dobách dominovaly různé stavební trendy. Spousta lidí je kopírovalo, proto domy z určitých let mívají určitý buď jednotný nebo velmi podobný styl a charakter. Co je trendem současnosti? Samozřejmě jde o energie. Proto jsou v kurzu nízkoenergetické domy. Případně rovnou pasivní domy. Energetická náročnost je samozřejmě velmi důležitá. Každý se snaží o to spotřebovávat co nejméně energie, která je drahá.

Různé materiály a uspořádání

Dále se dostávají do hry i používané materiály. Nikdo už dnes nestaví z klasických plných pálených cihel. K dispozici jsou modernější materiály s lepšími vlastnosti, lehčí, snadněji se s nimi pracuje a manipuluje – Ytongy apod. Také je důležité uspořádání domu. Často jde o otevřený prostor, spojení kuchyně s jídelnou a obývacím prostorem. Plynulý přechod do zahrady, terasa pro využití k rekreaci.

Pokládejte si otázky

Zřídkakdy se buduje dvougenerační bydlení. Je proto důležité položit si otázky, kolik vás bude v domě bydlet (ohled na plánování rodiny), jak budete dům využívat (například když třeba pracujete z domova), co je pro vás prioritní – velká ložnice pro odpočinek, prostor pro koníčky (dílna apod.), prostor na sportování (sauna, vnitřní bazén, posilovna atd.) a všechno vzít v úvahu. Potřebujete prostor navíc jako pokoj, když nepočítáte s tím, že byste zvali návštěvy? Položte si podobné dotazy a snažte najít nejlepší odpovědi. Nabízí se otázka, zda budovat sklep, když postačí základová deska a vy navíc neplánujete využívat sklep jako skladový prostor pro uchování úrody ze zahrady. Možná ani zahradu nechcete – kdo by se o ni staral, když nemáte čas. Stačí vám kousek zeleně – trávníku pro posezení na zahradních židlích a pár stromů dávajících stín.

Počítejte s rezervou

Položte si otázku, zda budete chtít v budoucnosti ještě přistavovat. Je dobré si sepsat seznam svých potřeb, které jsou důležité a měli byste je naplnit, abyste byli spokojení. Přitom ale počítat s tím, že by vám takové řešení mělo dát ještě určitou rezervu do budoucna.

Zdroje: Architecture Beast, Duke Homes, Homebuilding

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 12.04.2024
Reklama
Reklama