Jak vysadit v říjnu ovocné stromky?

Jak vysadit v říjnu ovocné stromky?
Jak vysadit v říjnu ovocné stromky? Toto podzimní období je také vhodné k vysazování rozmanitých druhů ovocných stromků. Jak postupovat? Přinášíme návod.  

Potřebují dostatek světla

Ovocné stromy rostou dobře ve většině typů půd za předpokladu, že půda není podmáčená. Musí mít dostatek slunečního světla a je třeba se vyhnout oblastem hlubokého stínu. Oblasti, na kterých se dříve pěstovalo ovoce, by neměly být využívány, protože se tak zabrání riziku opakování chorob.

Jak zasadit ovocné stromy

Několik dní před výsadbou stromů dobře vykopejte půdu alespoň do dvou hloubek rýče. Přidejte velké množství zahradního kompostu nebo dobře shnilého hnoje a kostní moučky v dávce 105–140 g na m2. Pokud se vám nedaří zasadit stromy do týdne od jejich obdržení, vykopejte díru na chráněném místě a stromy do ní položte na zem, kořeny zakryjte zeminou a zpevněte je.

Před sázením stromky namočte

Než strom zasadíte, nejprve kořeny asi na 4 hodiny namočte. Pro tento účel doporučujeme roztok extraktu z mořských řas, protože obsahuje mnoho složek, které napomáhají růstu rostlin a mladé ovocné stromy na něj velmi dobře reagují. Mnoho ovocných stromů má relativně mělký kořenový systém a důrazně doporučujeme použít vysoce kvalitní kolík, který můžete ponechat na místě několik let. Před výsadbou stromu vždy nejprve umístěte kolík, aby nedošlo k poškození kořenů.

Vykopejte dostatečně velkou jámu

Při výsadbě stromu do jeho konečné polohy připravte otvor asi o 15 cm širší, než jsou rozprostřené kořeny stromu, a dostatečně hluboký, abyste ho mohli usadit ve stejné hloubce, v jaké rostl ve školce – půdní značka na stonku by měla indikovat úroveň. Spojení na roubovaných stromech musí zůstat asi 15 cm nad úrovní půdy. Zkontrolujte, zda je půda na dně jámy dostatečně kyprá, aby umožnila vyvíjejícím se kořenům snadno se uchytit. Umístěte stromek do jamky a rozprostřete kořeny.

Jámu zasypte vrstvami zeminy a každou z nich zpevněte nohou, než budete pokračovat v další. Poslední vrstva by měla být ponechána volná, aby umožnila snadné vniknutí vody ke kořenům. Po výsadbě stromek dobře zalijte. Abyste předešli poškození, použijte měkký provaz, kterým ho připevníte ke kůlu. Ten je možné pravidelně uvolňovat, jak strom roste. Velmi efektivní a levnou alternativou je použití starých dámských punčocháčů uvázaných do osmičky kolem kůlu a stromu; To zajistí strom a bude fungovat jako opora proti skácení ve větru.

Zdroje: Suttons, Mehrabyan Nurses, Lawn Starter, Homes and Gardens

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 14.10.2024
Reklama
Reklama