Na podzim pečujte o stromy i živé ploty

Na podzim pečujte o stromy i živé ploty
Na podzim pečujte o stromy i živé ploty. Na zahradě je v tomto období spousta práce. O vaši pozornost prosí také různé stromy a keře. Věnujte se jim, ať jim pomůžete zdárně přečkat zimu.

Zalévejte a prořežte stromy

Další podzimní zahradnickou prací je péče o stromy. Použijte zimní postřik na všechny ovocné stromy a keře, protože tím pomůžete ochránit stromy před přezimujícím škodlivým hmyzem. Je také vhodný čas zalít stromy před příchodem chladných měsíců. Zajistíte tím, že budou přes zimu dobře hydratované. Ujistěte se, že jste odstranili odumřelé větve a části, protože to pomáhá zmírnit stres a umožní pokračovat ve zdravém růstu. Klíčové je také prořezávání ovocných stromů – protože prořezávání stimuluje tvorbu ovocných pupenů a květů, čímž podpoříte bohatší úrodu v příštím roce. Podzim vás nenechá zahálet. Přináší spoustu práce

Prořezávání živých plotů

Pokuste se ostříhat živé ploty před příchodem zimy, aby se snadněji udržovaly, když udeří chladné počasí. Jakmile živé ploty zastřihnete, nezapomeňte je důkladně zalévat, abyste je udrželi v dobrém stavu.

Vytvořte útočiště pro divokou zvěř

Nezapomeňte vytvořit malé hromádky odpadu a větviček po celé zahradě, abyste poskytli domov hmyzu, ptákům a malým zvířatům. Jednoduchá hromada větviček bude skvělým místem pro ježky. Pořiďte si krmítko pro ptáky a v zimě ho nezapomínejte plnit. Vytvoříte tím prosperující prostředí pro volně žijící ptáky, obohatíte svůj venkovní prostor a podpořit hlubší spojení s přírodou. Ptáci se naučí k vám létat a pomohou vám s likvidací hmyzích škůdců.

Prostříhejte bylinky

Stříhání bylinek na začátku podzimu podporuje jejich nový růst a zabraňuje tomu, aby se energie vracela do produkce květů a semen, což zase snižuje kvalitu jejich chuti. Pokud máte bylinky v malých květináčích, můžete je přenést do skleníku nebo dovnitř domu, abyste měli čerstvé bylinky po celou zimu.

Mulčování

Toto je ideální roční období pro mulčování, kde je v půdě stále trochu tepla a dostatek vlhkosti, kterou můžete zachytit pod přikrývkou z mulče. Mulčování se používá k zadržování vlhkosti, snížení růstu plevele a podpoře tvorby zdravé půdy. Můžete použít dřevní štěpku, posekanou trávu a spadané listí – mrtvý organický rostlinný materiál, který poskytuje cenné živiny půdě při jejím rozkladu. Přidejte vrstvu mulče kolem stromů, keřů a bylinných trvalek.

Zdroje: Garden Health, Prioryfarm

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 05.10.2024
Reklama
Reklama