Nepodceňte to! Jak a kdy správně prořezávat stromy?

Nepodceňte to! Jak a kdy správně prořezávat stromy?
Prořezávání stromů je důležitou činností, která pomáhá udržovat jejich zdraví, tvar a bezpečnost. Správné prořezávání stromů vyžaduje znalost technik a správného načasování, aby se minimalizovaly negativní dopady a maximalizovaly přínosy pro strom.

Prvním krokem při prořezávání stromů je stanovení cílů prořezávání. Mohou to být estetické důvody, jako je zlepšení tvaru stromu nebo otevření výhledu.

Může to být také z důvodu bezpečnosti, kdy je nutné odstranit poškozené nebo nebezpečné větve. Dalším cílem může být zlepšení zdraví stromu, například odstranění větví, které se dotýkají nebo třou o sebe a zabraňují správné cirkulaci vzduchu a světla.

Správné načasování prořezávání je klíčové. Obecně platí, že stromy je nejlepší prořezávat v období klidu vegetace, kdy stromy nejsou aktivně v růstu. Pro listnaté stromy je to obvykle na podzim nebo v zimě, kdy jsou bez listí a je snazší vidět jejich větve. Jehličnaté stromy se obvykle prořezávají na konci zimy nebo na začátku jara.

Je však důležité zohlednit i specifické požadavky jednotlivých druhů stromů, protože některé mohou vyžadovat specifické období prořezávání.

Při samotném prořezávání je důležité použít správné nástroje a techniky. Ostré a čisté řezy minimalizují poškození stromu a urychlují hojení ran. Při odstraňování větví je třeba dbát na bezpečnost a používat vhodnou ochrannou výbavu, jako jsou rukavice a ochranné brýle.

Existuje několik základních technik prořezávání stromů. Jednou z nich je odstraňování mrtvých, nemocných nebo poškozených větví, což pomáhá zlepšit celkovou kondici stromu.

Další technikou je prořezávání větví, které se kříží nebo třou o sebe, aby se minimalizovalo riziko poškození a podporovala správná cirkulace vzduchu a světla.

Pamatujte, že ne všechny stromy potřebují prořezávání. Některé druhy stromů mají přirozeně pevnou a dobře vyváženou korunu a nemusí být pravidelně prořezávány. Je vždy dobré konzultovat odborníka na péči o stromy, pokud si nejste jisti, zda je prořezávání pro váš strom vhodné.

Prořezávání stromů je důležitou součástí péče o zahradu a stromy. Správné prořezávání pomáhá udržovat stromy zdravé, bezpečné a krásné. Pokud však nejste zkušeným zahradníkem nebo arboristou, je nejlepší požádat odbornou pomoc. Odborník vám pomůže správně vyhodnotit potřeby vašich stromů a provést profesionální prořezávání s minimálním rizikem pro strom i pro vás.

 

zdroj fotky: profimedia.cz

Zdroj: Jak si zařídit domov - Pěkná, Jana



autor: Pavel Hažlinský , Publikováno: 24.05.2023
Reklama
Reklama