Větrníky, strašáci nebo cédéčka. Jak odradit ptáky od úrody?

Větrníky, strašáci nebo cédéčka. Jak odradit ptáky od úrody?
Ptáci jsou často důvěrnými návštěvníky našich zahrad. Ačkoli je příjemné pozorovat jejich krásné barvy a poslouchat jejich zpěv, mohou také způsobit škody na naší úrodě. Když se ptáci zaměří na ovoce, zeleninu nebo jiné plodiny, mohou způsobit značné ztráty. Existuje několik opatření, která můžete přijmout, abyste odradili ptáky od své úrody. V tomto článku se podíváme na tři běžně používané metody: větrníky, strašáci a cédéčka.

VĚTRNÍKY jsou jedním z nejstarších a nejjednodušších způsobů, jak odradit ptáky od úrody. Větrníky jsou pohyblivé objekty, které se otáčejí na větru a vytvářejí zvuky a pohyby, které mohou ptáky vyplašit. Větrníky mohou být vyrobeny z různých materiálů, jako je kov nebo plast, a mohou být umístěny na kůly nebo na vrcholky rostlin. Pohybující se větrníky mohou vytvářet dojem pohybu predátora a odrazit ptáky od vaší úrody.

Další tradiční metodou je použití STRAŠÁKŮ. Strašáci jsou oblé postavy, které mají připomínat člověka a mají zastrašující efekt na ptáky. Můžete je vyrobit sami ze starých hadrů a dřevěných tyčí nebo zakoupit profesionálně vyrobené strašáky. Umístění strašáků ve vaší zahradě může odradit ptáky, protože mají tendenci se vyhýbat oblastem, kde jsou lidé přítomni.

CÉDÉČKA, také známá jako reflektivní pásy nebo zrcadlové pásy, jsou dalším efektivním způsobem, jak odradit ptáky od vaší úrody. Cédéčka odrážejí sluneční světlo a vytvářejí záblesky a odlesky, které mohou být nepříjemné pro oči ptáků. Můžete je pověsit na kůly nebo je umístit mezi rostliny, které chcete chránit.

Cédéčka jsou relativně levnou a snadno dostupnou možností, která nemá žádný negativní dopad na ptáky ani na životní prostředí.

Kromě těchto metod existuje několik dalších opatření, která můžete zkusit. Například můžete pokrýt svou úrodu síťovinou, která zabraňuje ptákům v přístupu k plodinám. Můžete také vysázet rostliny, které odstrašují ptáky, jako jsou ostnitá zelenina, paprika nebo rajčata. Existují také zvukové zařízení, která vydávají zvuky predátorů nebo ptáků v nouzi, což může ptáky vyplašit.

Je důležité si uvědomit, že každá z těchto metod může mít různou účinnost v závislosti na druhu ptáků a okolních podmínkách. Ptáci jsou inteligentní a mohou se přizpůsobit novým podmínkám. Proto je často nejúčinnější kombinovat několik metod a pravidelně je střídat, aby se ptáci nezvykli na jednu konkrétní formu odstrašování.

Odrážení ptáků od úrody může být výzvou, ale s použitím správných metod a trpělivostí můžete dosáhnout úspěchu. Mějte na paměti, že je důležité zachovat rovnováhu mezi ochranou vaší úrody a zachováním přírody. Ptáci jsou důležitou součástí ekosystému a mohou mít prospěšný vliv na vaši zahradu, například při omezování škůdců.

 

zdroj fotky: profimedia.cz 

Zdroj: Zahrady od Dany – Dana Marklíková



autor: Pavel Hažlinský , Publikováno: 02.05.2023
Reklama
Reklama