
Proč prořezávat stromy
Správné prořezávání ovocných stromů, zejména peckovin, má mnoho výhod. Odstraněním nadbytečného větvení nasměrujete energii stromů k růstu do větví, které vytvářejí více ovoce. S lepším pronikáním slunečního světla do koruny se tak vytvoří více ovoce. Pomáhá s rovnoměrnějším pokrytím aplikací insekticidů a fungicidů. Kontrolou celkové velikosti stromů, což usnadňuje sklizeň ovoce.
Naostřete nástroje
Než začnete, vždy se doporučuje důkladně vyčistit a nabrousit prořezávací náčiní. Tupé prořezávací zařízení vám nejen ztěžuje práci, ale také zanechává na stromě méně čisté řezy, což může později v sezóně vést k napadením hmyzem nebo chorobami.
Co prořezávat
Nejlepší je peckoviny prořezávat tak, abyste docílili otevřené koruny. Toho dosáhnete prořezáváním centrálních větví stromu, čímž se síť větví rozšíří a strom se celkově rozkošatí. Kde řezat? Řežte, pokud je větev mrtvá, umírající, nemocná nebo poškozená. To lze provést kdykoli během roku, ale rozhodně by se to mělo udělat v tuto chvíli, tedy v březnu. Jakékoli větve, které se kříží nebo se třou o sebe. Vyberte silnější ze dvou větví a odstraňte slabší. Jakékoli větve, které rostou přímo směrem k hlavnímu kmeni. Na broskvích a nektarinkách je plodné dřevo z předchozího roku typicky jasně až matně červené. Zkraťte je o 1/3 až 1/2, abyste posílili větev a odstranili nadměrnou produkci ovoce
Jak řezat broskve a nektarinky
Broskve a nektarinky mohou vyprodukovat mnoho ovoce na jedné větvi a často mohou lámat větve vahou ovoce. Prořezávkou plodného dřeva se vyprodukuje sice méně, ale mnohem větší a kvalitnější ovoce. Pokud vznikne příliš mnoho ovoce na jedné větvi, utrhněte několik menších plodů, když dozrávají, zlepší se také kvalita ovoce.
Zdroje: Gardening Know How, Ask Extension, Master Gardener, Colonial Garden
Zdroje foto: Freepik.com