Jak se zbavit slimáků? Přečtěte si naše desatero

Jak se zbavit slimáků? Přečtěte si naše desatero
Slimáci jsou běžným problémem pro zahradníky a mohou způsobit značné škody na rostlinách. Pokud se snažíte chránit svou zahradu před těmito plži, přinášíme vám naše desatero účinných tipů, jak se s nimi vypořádat.

Omezte vlhkost: Slimáci milují vlhké prostředí, proto je důležité minimalizovat nadměrnou vlhkost ve své zahradě. Pravidelně kontrolujte zavlažování a ujistěte se, že půda není příliš namočená.

 

Odstraňte úkryty: Slimáci se rádi skrývají pod květinovými nádobami, prkny nebo kameny. Pravidelně prohlížejte svou zahradu a odstraňte potenciální úkryty, které by mohly slimákům poskytovat útočiště.

 

Využijte bariéry: Vytvořte fyzickou bariéru, která brání slimákům v přístupu k vašim rostlinám. Použijte například měděné pásky, které mají nepříjemný účinek na slizký povrch slimáků a zabraňují jim v překonání bariéry.

 

Použijte přírodní odstrašovače: Existuje několik přírodních látek, které mohou slimáky odradit. Například mletý křemen, popílek nebo kávová sedlina mají ostré hrany, které slimákům způsobují nepohodlí a brání jim v pohybu. Rozptýlte tyto látky kolem rostlin, které chcete chránit.

 

Vytvořte pasti: Vytvořte pasti pro slimáky, které je přitáhnou a zadrží. Například můžete umístit do země pohár s pivem nebo sladkou tekutinou, do které slimáci spadnou a nebudou se z ní moci dostat.

 

Zbavte se přemnožených slimáků: Pokud se vám na zahradě objeví velké množství slimáků, můžete zvážit jejich ruční sběr a přemístění na jiné místo. Pamatujte, že je důležité zacházet s nimi opatrně, aby nedošlo k jejich zranění.

 

Omezte potravu: Slimáci se živí rostlinami, proto je důležité minimalizovat jejich zdroje potravy. Pravidelně odstraňujte odpadlé listy a rostlinné zbytky, které by mohly sloužit jako potrava pro slimáky.

 

Použijte organické repelenty: Existují také organické repelenty, které mohou slimáky odradit. Například pepřová omáčka, rozemletý česnek nebo extrakt z chřestu mají silný zápach, který slimáky odpuzuje.

 

Vytvořte přírodního nepřítele: Některé druhy ptáků, ještěrek nebo ježků jsou přirozenými predátory slimáků. Vytvořte vhodné prostředí pro tyto živočichy, aby se mohli volně pohybovat na vaší zahradě a pomáhat v boji proti slimákům.

 

Buďte trpěliví: Zbavit se slimáků zcela může být obtížné a vyžaduje čas a trpělivost. Mějte na paměti, že jde o přirozený proces a že slimáci mají svou roli v ekosystému. Snažte se najít rovnováhu mezi ochranou svých rostlin a respektem k přírodě.

S těmito tipy a triky byste měli být schopni zvládnout problém se slimáky ve své zahradě. Vyzkoušejte různé metody a najděte tu, která nejlépe funguje pro váš konkrétní případ. Buďte trpěliví a příroda vám za vaši péči o zahradu určitě poděkuje.

 

Zdroj: Kutíme s Ondrou kutilem -Dušek, Ondřej

zdroj fotky: profimedia.cz



autor: Pavel Hažlinský , Publikováno: 27.05.2023
Reklama
Reklama