Jak vybrat kvalitní sekeru

Jak vybrat kvalitní sekeru
Jak vybrat kvalitní sekeru. Pokud máte kamna nebo krb na dřevo, mít kvalitní sekerku pro naštípání dřeva je naprostou nezbytností. Jak si vybrat tu správnou? Poradíme.

Se špatným nástrojem se nadřete

Dřevo vás zahřeje třikrát: když ho rozštípáte, když ho naskládáte na sebe pro správné uložení a když ho nakonec spálíte. Ale se špatným nástrojem se zbytečně nadřete. Místo tepla, které vznikne prací se přehřejete, zpotíte a ve snaze rozštípnout další sukovité poleno budete nadávat na námahu. Proto je výběr vhodné sekerky nesmírně důležité. Ulehčí vám spoustu dřiny.

Potřebujete dobrou rukojeť

Volba samozřejmě závisí také na vaší výšce a fyzické kondici. Jste-li vysocí a silní, lépe si poradíte s těžkou sekerou s dlouhou rukojetí. Sekerka by měla dokázat hladce rozštípnout různě tvrdé, měkké, vyzrálé i čerstvě padlé dřevo. Zkrátka všechno od vyzrálého tvrdého dřeva až po vlhké měkké dřevo. Podstatná je kvalitní rukojeť – tenká s tvarováním do dlaně, ale nahoře na hlavě sekery silnější, což významně zvyšuje pevnost v nejslabším místě sekery. Delší rukojeť bývá bezpečnější.

Volte štípací variantu

Univerzální sekeru lze použít ke kácení, odvětvování a štípání dřeva. Pokud ale chcete sekeru používat výhradně ke štípání, je lepší volbou štípací sekera. Rozhodně je v takovém případě vhodnější než univerzální sekera, a to kvůli klínovité geometrii hlavy. Odolnost sekery také zvyšuje ochrana proti přeúderu, tedy silný kovový límec, který obepíná rukojeť těsně pod hlavou sekery. Pokud sekera nemá žádnou ochranu proti přeúderu, pravděpodobně budete muset někdy během životnosti nástroje vyměnit rukojeť.

Nečekejte dlouho

Pro štípání dřeva existují speciální štípací sekery a štípací kladiva. Jak už jsme zmínili, hlava štípací sekery má tvar klínu a díky tomu snadno štípá dřevo. Nepoužívejte štípající sekeru k zarážení kovového klínu! Mohlo by dojít k jejímu poškození. Kovový klín zarazíte pomocí štípacího kladiva. Když jde o štípání větších kusů dřeva, máme na mysli rozsekání kmene stromu na menší kousky. Obvykle jde o čerstvě pokácené dřevo. Štípání čerstvého dřeva je mnohem jednodušší, proto nečekejte dlouho a brzy po pokácení stromu dřevo naštípejte.

Jaké vlastnosti by měla mít štípací sekera?

  • Štípací sekera má výrazně těžkou hlavu. Kvůli této hmotnosti ji nemůžete použít na sekání.
  • První část hlavy štípací sekery je tenká, aby se sekera mohla snadno dostat do dřeva. Poté se hlava stává silnější a snadno štěpí dřevo.
  • Ostří štípací sekery je rovné a nepoškozené, ale nemusí být ostré.
  • Můžete také použít štípací kladivo k zaražení kovového klínu. S jiným nástrojem to není možné. Štípací kladivo poznáte podle silné, pevné hlavy a plochého hřbetu připomínajícího kladivo.
  • Existují malé i velké verze štípací sekery nebo štípacího kladiva. Jejich délka se proto pohybuje od 40 do 90 cm.
  • Štípací sekeru často používáte oběma rukama, a to i kvůli její váze.
  • Hmotnost štípací sekery nebo kladiva závisí na její délce, ale většinou se pohybuje mezi 1,5 a 3,5 kg.

Kompozitní sekerka nebo dřevěná rukojeť?

Variantou je také kompozitní sekerka. Hodí se pro situace, kdy musíte nástroj přemisťovat, protože je lehčí na přenášení. Když se chystáte stanovat, můžete si ji vzít s sebou do kempu, nebo tehdy pokud míříte na delší výpravu do lesa, kde by se těžší varianta pořádně pronesla. Kompozitní rukojeť jí dodává odolnost vůči vlivům vody a počasí. Když ji zapomenete na jaře, na podzim nebo v zimě někde ve vlhku, zase tak moc se neděje. Měla by to vydržet, což se o té s dřevěnou rukojetí rozhodně říci nedá. Minusem všech kompozitních seker je, že jakmile se nástroj zlomí, je hotovo – nemůžete jen tak znovu manipulovat s hlavou sekery.

Levné nutně neznamená dobré

Zapomeňte na levné sekerky. Jde samozřejmě také o vaši bezpečnost a řídit se v tomto případě jenom cenou a brát to nejlevnější by byla velká chyba. Na druhou stranu top nástrojem nemusí být ani ten nejdražší. Když si vybíráte – ideální by bylo si sekerku vyzkoušet. Pomohou vám ale i zkušenosti ostatních, uživatelské recenze.

Zdroje: Fiskars, Nytimes, Ochsenkopf, Knives and Tools, Gardeners World

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 15.12.2024
Reklama
Reklama