Jak zajistit, abyste neměli okousané stromky?

Jak zajistit, abyste neměli okousané stromky?
Okusování stromků a keřů může být frustrující a poškozovat jejich zdraví a vzhled. Bez ohledu na to, zda jde o okusování ze strany zvířat nebo hmyzu, je důležité přijmout opatření k ochraně svých rostlin. V tomto článku vám představíme pět účinných způsobů, jak zajistit, že vaše stromky a keře budou chráněny před okusováním.

Použijte ochranné sítě nebo plachty: Připevnění ochranné sítě nebo plachty kolem stromku nebo keře může zabránit přístupu zvířat, jako jsou zajíci, srny nebo králíci. Tento fyzický bariérový systém je účinný a snadno se instaluje. Ujistěte se, že síť nebo plachta jsou dostatečně pevné až k zemi, aby zamezily jakémukoli podhrabávání.

 

Aplikujte odstrašující prostředky: Existuje několik přírodních odstrašujících prostředků, které mohou odradit zvířata od okusování stromků. Například použití vůní citronely, octa, česneku nebo pepře na okolí rostlin může být účinné. Můžete také zvážit použití komerčně dostupných odstrašujících sprejů nebo granulí.

 

Aplikujte ochranné prostředky na rostliny: Existují různé produkty, které lze aplikovat přímo na rostliny a zabraňují okusování. Například existují repelenty nebo horké spreje, které obsahují přísady, jež jsou nepříjemné pro zvířata. Před použitím si však důkladně přečtěte návod a postupujte podle pokynů výrobce.

 

Vytvořte bariéry z kolíků nebo plotu: Instalace kolíků nebo plotu kolem stromků a keřů může pomoci odradit zvířata od jejich okusování. Zvolte pevné materiály, jako je kov nebo dřevo, a zajistěte, aby bariéra byla dostatečně vysoká, aby zamezila přístupu zvířat.

 

Pěstujte odolné druhy rostlin: Pokud se okusování stromků stává opakujícím se problémem, zvažte výběr odolnějších druhů rostlin. Existuje mnoho odrůd stromů a keřů, které jsou méně atraktivní pro zvířata a mají nižší pravděpodobnost okusování.

Okusování stromků a keřů může být značně frustrující, ale existuje několik účinných způsobů, jak je ochránit. Použití ochranných sítí, aplikace odstrašujících prostředků, použití ochranných prostředků na rostliny, vytvoření bariér z kolíků nebo plotu a pěstování odolných druhů rostlin jsou osvědčené metody, které vám pomohou udržet vaše stromky a keře v bezpečí. Vyberte si nejvhodnější opatření v závislosti na typu okusujících zvířat a místních podmínkách, abyste zajistili dlouhodobý růst a zdraví vašich rostlin.

 

zdroj fotky: profimedia.cz

Zdroj: Pracujeme se dřevem - Martin Patřičný



autor: Pavel Hažlinský , Publikováno: 30.05.2023
Reklama
Reklama