První krok: Správné uchopení
Držte ocílku ve své nedominantní ruce (jste-li praváci, tak v levé a naopak) a to tak, aby tyč směřovala od vás pryč. Držte ji za rukojeť a ujistěte se, že tyč je v pohodlném úhlu nasměrovaná od vašeho těla. Držte špičku tyče o něco výše, než je rukojeť. Pokud s broušením pomocí ocílky teprve začínáte a nemáte s tím zkušenosti, zvažte, zda špičku ocílky neopřít na povrch prkénka nebo pracovního stolu, abyste při práci s ní získali dostatečnou stabilitu. Broušení bude sice pomalejší, než když budete držet tyč ve vzduchu, ale zase mnohem jednodušší.
Ocílka jako nezbytná výbava
Broušení ocílkou a ostření ale není totéž. Ocílka zarovná kov na čepeli a odstraňuje malé zářez a prohlubně. Pokud pravidelně používáte ocílku, oddálíte tím použití brousku. A čím méně budete brousek používat, tím déle vaše nože vydrží. Proto by vám ocílka neměla doma chybět.
Důležité je zachovat úhel
Druhou rukou umístěte čepel nože proti ocílce pod úhlem 20°. Uchopte rukojeť pevně prsty své dominantní ruky. Položte palec na hřbet nože, ale udělejte to daleko od ostří čepele. Určení dvacetistupňového úhlu úhel nemusí být přesný, stačí přibližný. Měli byste se ale snažit během práce s ocílkou zachovat stejný úhel čepele nože, tedy 20°. Pokud by se totiž úhel výrazněji změnil, nedošlo by k takovému vyhlazená kovu na čepeli jako v případě, že zůstane po celou dobu práce konstantní.
Postup práce
Táhněte čepel nože dolů po ocílce. Začínejte pohyb ve chvíli, kdy se dolní část nože, tedy dolní část čepele dotýká tyče ocílky. Končit byste s pohybem měli tehdy, když se ocílky dotýká špička nože. Táhněte nožem způsobem, jako kdybyste se pokoušeli do ocílky zaříznout. Nepřehánějte to ale s tlakem na nůž, ten by měl hlavně odpovídat hmotnosti samotného nože. Děláte plynulý pohyb zápěstím, díky němu přejedete po ocílce celou čepelí nože. Střídejte strany čepele 6 až 8krát, abyste stejně nabrousili obě strany čepele. Když dokončíte broušení, ocílku otřete nebo opláchněte.
Zdroje: Zdroje: wikiHow, Outdoorlife, Epicurious, Martha Stewart, Serious Eats
Zdroje foto: Pixabay.com