Jak nabrousit nůž hrnkem na kávu nebo čaj

Jak nabrousit nůž hrnkem na kávu nebo čaj
Jak nabrousit nůž hrnkem na kávu nebo čaj. Nemáte k dispozici brousek nebo ocílku a potřebujete naostřit svůj kuchyňský nůž? Existují i jednoduché recepty. Třeba použití hrnku nebo brusného papíru.

Nemusíte mít brousek ani ocílku

Jak postupovat při broušení nože, když nemáte k dispozici tradiční nástroje jako jsou brousky a ocílky? Je možné improvizovat. Použít se dá i obyčejný hrnek na kávu nebo kus brusného papíru. Jak na to?

Použití hrnku

Pokud si chcete nabrousit kuchyňský nůž a nemáte zrovna obvyklé potřebné vybavení jako brousek nebo ocílku, hrnek na kávu vám může v nouzi posloužit jako překvapivě dobrý a účinný ostřící nástroj. Keramický materiál hrnku je materiál dostatečně hrubý pro dosažení kvalitních výsledků. Položte hrnek dnem vzhůru na stůl. Přejíždějte nožem po hrubém kolečku lemujícím dno hrnku. Zdá se vám to nedostatečné? Omyl. Ve skutečnosti některé ocílky dokonce používají k broušení nožů keramický materiál.

Použití brusného papíru

Pokud k ostření nože používáte brusný papír, vyberte si brusný papír s co nejjemnější zrnitostí, jaký máte k dispozici, Rozložte brusný papír opatrně naplocho na stole a vyhlaďte ho do roviny. Přilepte ho naplocho na prkénko nebo pracovní stůl (nebo jakýkoli jiný rovný povrch, důležité je, abyste při broušení nepoškodili čepel. Pod brusný papír můžete také položit na podložku pod myš, která zabrání sklouznutí nože.

Stejný postup pro obě varianty

Ať už použijete hrnek nebo brusný papír, postup je stejný. Přejeďte po každé straně ostří nože 20krát pod úhlem 20° úplně stejně, jako kdybyste používali brousek nebo ocílku. Vezměte jednu stranu čepele a přejeďte s ní po hrnku na kávu nebo brusném papíru, poté čepel otočte a bruste opačnou stranu. Musíte nabrousit celou čepel, abyste zajistili rovnoměrné ostření. Bruste s čepelí směrem od vás, jako byste se snažili říznout do hrnku nebo brusného papíru.

Zdroje: Zdroje: wikiHow, Outdoorlife, Epicurious, Martha Stewart, Serious Eats

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 22.01.2025
Reklama
Reklama