
Přichystejte si hlízy
Prvním krokem je objednat si sadbové brambory nebo je koupit. Když dorazí, neotálejte a hned je zpracujte. Ořezání čili tzv. chitting urychlí stárnutí hlízy. Jde o přípravu brambor, případně i jiných hlíz pro sadbu. Jak postupovat? Ponecháte na hlízách tři nebo maximálně čtyři oka neboli klíčící části. Zbytek oka z hlíz odstraníte. Nechat byste měli jenom vybrané a opravdu silné výrůstky, potom budete mít záruku dobrého klíčení. Uložíte brambory na lísku, tác na nějaké chladném, avšak dostatečně světlém místě. Ovšem pozor. Rozhodně by na ně nemělo svítit slunce!
Klíčení trvá šest týdnů
Nejlepší je, když oka na uložených sadbových bramborách směřují nahoru. Necháte brambory naklíčit. Měli by vyrůst klíčky dlouhé zhruba 2,5 cm, pak budou hlízy zralé na zasazení v zemi. Pokud si sadbu připravíte v brzké době, může být v ideálním stavu pro zasazení zhruba po šesti týdnech. Přibližně takovou dobu potrvá, než vytvoří dostatečně dlouhé a silné klíčky. To vám časově dobře vychází. První rané brambory totiž můžete vysazovat už od poloviny března, druhé rané brambory o několik týdnů později. Jako hlavní plodina se brambory obvykle vysazují v dubnu a musí zůstat v zemi déle, aby zajistily opravdu bohatou úrodu.
Tvořte kopečky
Hlízy vysazujte do lehké, kypré a dobře odvodněné půdy na plném slunci. Bramborám se daří dobře, když jsou zasazeny do 15-20 cm hlubokého příkopu a pokryté 10 centimetrovou vrstvou půdy. Když rostliny začnou růst, zakrývejte je zeminou, vytvářejte kolem nich kopečky.
Jak je zalévat
Brambory snesou mírný mráz. Budou ale potřebovat ochranu, udeří-li na sklonku jara tuhé mrazy. Udržujte brambory dostatečně zalité, asi 2,5-5 cm vody týdně po celé léto, zejména v období, kdy rostliny kvetou a bezprostředně po odkvětu. Když jejich listy zežloutnou a začnou odumírat, přestaňte je zalévat.
Zdroje: SeedSavers, Gardeners World, The Spruce
Zdroje foto: Pixabay.com