Rekonstrukce bytu s důrazem na přírodní světlo a osvětlení

Rekonstrukce bytu s důrazem na přírodní světlo a osvětlení
Rekonstrukce bytu může být skvělou příležitostí k vytvoření prostoru, který je plný přírodního světla a dobře osvětlený. Správné osvětlení může vytvořit příjemnou a útulnou atmosféru, zlepšit náladu a zvýšit produktivitu. Zde je několik tipů, jak maximalizovat využití přírodního světla a zajistit efektivní umělé osvětlení při rekonstrukci bytu.

Výběr vhodných oken: Při rekonstrukci je důležité vybrat vhodná okna, která umožní proudění dostatečného množství přirozeného světla. Velká okna, skleněné dveře nebo střešní okna mohou výrazně otevřít prostor a zvýšit propustnost světla. Zvažte také použití průhledných materiálů, které umožňují propouštění světla, například skleněné přepážky nebo prosklené dveře.

 

Osvětlení stínícími prvky: Zamezte zastiňování oken překážkami, jako jsou těžké závěsy nebo předměty umístěné přímo před okny. Zvolte lehčí závěsy nebo rolety, které mohou být snadno otevřeny a zavřeny podle potřeby. Vhodné stínící prvky vám umožní regulovat množství světla, které vstupuje do místnosti, a současně zachovat soukromí.

 

Bílé a světlé barvy: Při výběru barev stěn, podlah a nábytku dávejte přednost světlým odstínům. Bílé a světlé barvy odrážejí světlo a opticky zvětšují prostor. Zvolte světlé odstíny dřeva, bílé nebo pastelové barvy, které pomáhají rozjasnit místnost a zvýraznit přirozené světlo.

 

Otevřené rozvržení: Při rekonstrukci místnosti zvažte otevřený koncept, který propojuje různé oblasti bytu. Tím se zvýší průchod světla z jednoho prostoru do druhého a získáte pocit prostornějšího a světlejšího prostoru. Například propojení kuchyně a obývacího pokoje umožní volný tok světla a vytvoření plynulého prostoru.

 

Umělé osvětlení: Při navrhování umělého osvětlení volte kombinaci různých zdrojů světla, jako jsou stropní osvětlení, stojací lampy, stolní lampy a úsporné LED světla. Vhodně umístěné osvětlení pomůže vyplnit stíny a zajistit rovnoměrné osvětlení celé místnosti. Zvažte také použití osvětlení s regulovatelnou intenzitou, abyste mohli přizpůsobit osvětlení různým aktivitám a náladám.

 

Zrcadla: Strategicky umístěná zrcadla mohou být skvělým prostředkem k odrazu přirozeného světla. Umístěte zrcadla naproti oknům, aby zvýšila intenzitu a rozptyl světla v místnosti. To také opticky zvětší prostor a vytvoří dojem větší otevřenosti.

Při rekonstrukci bytu s důrazem na přírodní světlo a osvětlení je klíčové správné plánování a provedení. Využití dostupného přirozeného světla a vhodné osvětlení pomáhá vytvořit příjemný a energií nabité prostředí. Nebojte se experimentovat a najít nejlepší možnosti pro maximální osvětlení vašeho domova.

 

zdroj fotky: profimedia.cz

Zdroj: Když chci stavět dům : od pozemku ke kolaudaci -Pejchal, Jiří



autor: Josef Šmrdla , Publikováno: 30.05.2023
Reklama
Reklama