
Všestranná zelenina
Pórek má bohatou máslovou-cibulovou chuť, která se dobře hodí ke všemu od do omáček, k masovým pečením a do slaných koláčů až po polévky s křupavou zeleninou. Zkrátky jeho využití je všestrannější. Pórek roste pomalu a můžete si ho užít dlouho, což je výhoda.
Jak docílit jemnosti
Zasadíte je brzy na jaře, poskytnete jim trochu vody a v podstatě na ně zapomenete, dokud nevytvoří tučné, blanšírované stonky připravené ke sklizni na podzim. Kolem pórku je dobré navršit půdu, a to poblíž základu rostlin, abyste jim pomohli vytvořit jemnější bíle blanšírovanou spodní část, která má velice jemnou chuť a pro kuchaře je to poklad. K vaření můžete použít celou rostlinu, ale při vaření je nejcennější zakopaná bílá část. Pokud chcete pórek držet v zemi pro pozdně podzimní a časně zimní sklizeň, máme pro vás dobrou zprávu, může tolerovat teploty až -7 °C.
Kdy vysít
Pórek pro sklizeň uprostřed sezóny vysévejte uvnitř asi 8-10 týdnů před odhadovaným posledním mrazem. Dlouhosezónní pórek, který dozrává déle než 100 dní, lze vysadit 10-12 týdnů před posledním mrazem. Pro zóny 6-8 je únor ideální čas na vysetí pórku do podnosů ve skleníku nebo na okenním parapetu. Semena vyžadují ke klíčení alespoň 4 °C, přičemž mnohem rychleji vyklíčí při teplotách 16-29 °C. Zatímco rostliny jsou po dozrání velmi mrazuvzdorné, mladému pórku prospívá teplá půda.
Výsev pórku
Pórek vysévejte stejným způsobem jako cibuli. Můžete použít podnosy s buňkovými zásobníky nebo otevřená plata se zeminou. Zasaďte skupinu 2-3 semen každých 15 cm, přičemž každé semínko zasaďte asi 6 mm hluboko. Jakmile rostliny dosáhnou výšky 10-15 cm, zkraťte je na polovinu, abyste podpořili silnější růst kořenů. Přesaďte je do květináče, když jsou tlusté asi jako tužka.
Zdroje: Spider Farmer, Epic Gardening, Gardeners World
Zdroje foto: Freepik.com