V únoru už můžete předpěstovat pórek

V únoru už můžete předpěstovat pórek
V únoru už můžete předpěstovat pórek. Tato plodina náležející do cibulové rodiny sice není tak oblíbená, ale dá se použít všestranněji než jenom na pórkovou polévku.  

Všestranná zelenina

Pórek má bohatou máslovou-cibulovou chuť, která se dobře hodí ke všemu od do omáček, k masovým pečením a do slaných koláčů až po polévky s křupavou zeleninou. Zkrátky jeho využití je všestrannější. Pórek roste pomalu a můžete si ho užít dlouho, což je výhoda.

Jak docílit jemnosti

Zasadíte je brzy na jaře, poskytnete jim trochu vody a v podstatě na ně zapomenete, dokud nevytvoří tučné, blanšírované stonky připravené ke sklizni na podzim. Kolem pórku je dobré navršit půdu, a to poblíž základu rostlin, abyste jim pomohli vytvořit jemnější bíle blanšírovanou spodní část, která má velice jemnou chuť a pro kuchaře je to poklad. K vaření můžete použít celou rostlinu, ale při vaření je nejcennější zakopaná bílá část. Pokud chcete pórek držet v zemi pro pozdně podzimní a časně zimní sklizeň, máme pro vás dobrou zprávu, může tolerovat teploty až -7 °C.

Kdy vysít

Pórek pro sklizeň uprostřed sezóny vysévejte uvnitř asi 8-10 týdnů před odhadovaným posledním mrazem. Dlouhosezónní pórek, který dozrává déle než 100 dní, lze vysadit 10-12 týdnů před posledním mrazem. Pro zóny 6-8 je únor ideální čas na vysetí pórku do podnosů ve skleníku nebo na okenním parapetu. Semena vyžadují ke klíčení alespoň 4 °C, přičemž mnohem rychleji vyklíčí při teplotách 16-29 °C. Zatímco rostliny jsou po dozrání velmi mrazuvzdorné, mladému pórku prospívá teplá půda.

Výsev pórku

Pórek vysévejte stejným způsobem jako cibuli. Můžete použít podnosy s buňkovými zásobníky nebo otevřená plata se zeminou. Zasaďte skupinu 2-3 semen každých 15 cm, přičemž každé semínko zasaďte asi 6 mm hluboko. Jakmile rostliny dosáhnou výšky 10-15 cm, zkraťte je na polovinu, abyste podpořili silnější růst kořenů. Přesaďte je do květináče, když jsou tlusté asi jako tužka.

Zdroje: Spider Farmer, Epic Gardening, Gardeners World

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 09.02.2025
Reklama
Reklama