Předpěstujte si zelí ze semen

Předpěstujte si zelí ze semen
Předpěstujte si zelí ze semen. Můžete si tak pochutnat na knedlo vepřu s vlastním zelím. Cesta k tomu není zase tak složitá, jak by se na první pohled zdálo.  

Kdy zasít a kdy přesadit

Semena vysejte do misek na předpěstování přibližně 6-8 týdnů před termíny posledních mrazíků. Nyní už přichází jejich čas. Nespěchejte s jejich přesazením ven. Je dobré, když sazenicím vyrostou větší a silnější listy. Budou-li připraveny k přesazení 2-4 týdny před průměrným posledním jarním mrazíkem, bude to vhodný čas.

Má rádo chladnější podmínky

Zelí patří k plodinám, kterým se nejlépe daří na jaře nebo na podzim, protože má raději chladnější počasí. V zónách 9 a teplejších je druhá polovina února ideální dobou pro předpěstování těchto rostlin, aby mohly už v dubnu produkovat zdravé hlávky kapustového salátu. V chladnějších podmínkách byste měli zelí měsíc nebo více vnitřního růstu, aby bylo na jaře zajištěno vydatné množství úrody. 

Nejvhodnější teplota k pěstování

Přestože rostliny preferují chladné počasí, semena klíčí nejlépe v půdě s teplotou kolem 21 °C. Proto je nejlepší předpěstovat zelí v interiéru.

Potřebují dostatek prostoru

Semena vysévejte do hloubky 0,6 cm. Jakmile vyklíčí, vyjednoťte je na jednu rostlinu v misce. Nebudou-li mít rostliny dostatečné rozestupy, nevytvoří hlávky. Při přesazování rostlinám ponechte alespoň 50 cm prostoru ve všech směrech. Pokud budou rozestupy menší, více zelí vám to rozhodně nepřinese. Rostliny zelí potřebují místo, aby vytvořily kvalitní hlávky.

Zdroje: Spider Farmer, Epic Gardening, Gardeners World, Culina Botanica

Zdroje foto: Pixabay.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 19.02.2025
Reklama
Reklama