Rekonstrukce bytu s ohledem na přizpůsobení pro seniory nebo handicapované

Rekonstrukce bytu s ohledem na přizpůsobení pro seniory nebo handicapované
Přizpůsobení bytu pro seniory nebo handicapované je důležitým aspektem rekonstrukce, který může zvýšit jejich pohodlí, bezpečnost a nezávislost. Existuje řada úprav a úprav, které mohou být provedeny, aby se byt stal přístupnějším a funkčnějším pro lidi se zdravotním postižením. Zde je několik tipů a rad, jak rekonstruovat byt s ohledem na seniory nebo handicapované.

Bezbariérový přístup: Zajistěte, aby byt měl bezbariérový přístup pro snadnou a pohodlnou pohyblivost. Odstraňte vysoké práhle, instalujte skládací nebo skluzové dveře a zajistěte, aby chodby byly dostatečně široké pro pohyb vozíčkem nebo chodítkem.

 

Koupelna: Koupelna je jedním z nejdůležitějších prostorů, které je třeba přizpůsobit. Instalujte bezpečnou sprchovou vanu se sklolaminátovou podlahou, která minimalizuje riziko pádu. Umožněte přístup ke sprše bez překážek nebo zvažte instalaci sprchového křesla. Dále zvažte nainstalování podpěrných madel a protiskluzových povrchů na podlaze.

 

Kuchyň: Ujistěte se, že kuchyňské spotřebiče a pracovní plochy jsou ve správné výšce pro snadný přístup. Instalujte vysouvající se police a zásuvky, které umožní snadný a pohodlný přístup ke všem potřebným předmětům. Zvažte také instalaci protiskluzových povrchů na podlaze, aby se minimalizovalo riziko pádu.

 

Osvětlení: Dobré osvětlení je zásadní pro seniory a handicapované osoby. Instalujte dostatečné množství osvětlení ve všech prostorách a zvažte použití senzorů pohybu nebo dotyku, které usnadní zapnutí a vypnutí světla. Také zvažte instalaci nočního osvětlení, které umožní snadnou orientaci v bytě ve tmě.

 

Bezpečnost: Ujistěte se, že byt je vybaven požárními detektory a záchrannými prvky. Instalujte protipožární dveře a zajistěte, aby byly všechny elektrické a plynové přístroje bezpečné a správně fungovaly.

 

Přizpůsobení výšek: Upravte výšku nábytku, vypínačů, zásuvek a ovládacích prvků tak, aby byly přístupné a pohodlné pro seniory nebo handicapované osoby. Zvažte instalaci výsuvných police nebo zásuvek ve výšce, která usnadní jejich používání.

 

Bezpečnostní madla: Instalujte v bytě bezpečnostní madla na vhodných místech, jako jsou vchodové dveře, koupelna nebo toaleta. Tato madla poskytují oporu a stabilitu při pohybu a snižují riziko pádu.

 

Barevné kontrasty: Použijte barevné kontrasty na podlaze, stěnách a nábytku, aby se usnadnila orientace a rozlišování mezi jednotlivými prvky v bytě.

Rekonstrukce bytu s ohledem na seniory nebo handicapované osoby může zásadně zlepšit jejich kvalitu života a pohodlí. Použitím těchto tipů a rad můžete vytvořit přístupné a funkční prostředí, které umožní nezávislost a bezpečnost pro všechny uživatele.

 

Zdroj: Udělej si sám: univerzální rádce pro domácí kutily – Přemysl Engel

zdroj fotky: profimedia.cz



autor: Josef Šmrdla , Publikováno: 03.06.2023
Reklama
Reklama