Jak pěstovat čekanku

Jak pěstovat čekanku
Jak pěstovat čekanku. Čekanka je skupina barevných, mrazuvzdorných hořkých zelených rostlin původem ze severní Itálie, Pokud chcete mít na zahradě nějakou novinku, sáhněte po ní.

Skvělá do salátů

Některé odrůdy mají sytě červené listy s nápadnými bílými žilkami, které tvoří pevnou hlávku téměř jako zelí. Salátům dodává barevnost a křupavost, když ji nastrouháte nebo nakrájíte najemno a pokapete olivovým olejem, balzamikovým octem a dochutíte špetkou soli. Některé odrůdy lze přidat do salátů jako mladé listy, nebo jako nasekané hlávky.

Kávová příbuzná

Zábavným faktem je, že modře kvetoucí čekanka, kterou možná znáte jako náhražku kávy, souvisí s touto listovou zeleninou. Je to stejný druh, ale divočejší a nevyšlechtěný k produkci těch barevných hlávek listů.

Odolné rostliny

Čekanky jsou neuvěřitelně odolné vůči mrazu a můžete je přímo vysévat nebo přesadit, jakmile je půda brzy na jaře zpracovatelná – tedy už nyní. Zasejte semena asi 2,5 cm od sebe a 0,3 cm hluboko do řádků 30 cm palců od sebe a vyjednoťte je asi na 20 cm od sebe, jakmile rostliny trochu vyrostou a budou vytvářet shluky. Samozřejmě, že můžete vyjednocené rostliny sníst.

Horko nemají rády

Čekanky preferují dobře propustnou, úrodnou půdu a vyžadují dostatek vody. Pokud můžete, měli byste je zalévat kolem základny rostliny a ne shora, protože listy uvnitř podmáčených hlav mohou začít hnít. Čekankám se v horku nedaří, takže se jedná pouze o jarní, podzimní a zimní plodinu. Pro podzimní a zimní sklizeň je vysévejte koncem léta.

Co dělat v teplém podnebí

Pěstitelé v teplém podnebí musí podzimní plodinu nechat vyklíčit v podnosech na chladném místě v interiéru, protože venkovní teplota půdy může být příliš vysoká. Většina zahradníků ráda pěstuje čekanku venku a užívá si ji tak, jak roste přirozeně.

Pěstování ve sklepě

Pokud chcete opravdu mít svoji čekanku jako profesionální zahradník, můžete své rostliny na podzim rostlinu vykopat a odříznout jim hlavu, poté ji zasadit do květináče a uchovávat ve sklepě. Když ji necháte znovu vyrůst ve tmě a chladu, výsledná hlava bude mít světlejší barvu (nebo jasnější červenou, v případě červených odrůd) a sladší chuť.

Zdroje: RHS, Gardeners World, GrowVeg, Plantura Magazin

Zdroje foto: Pixabay.com

 

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 24.03.2025
Reklama
Reklama