
Spousta odrůd
Kapusta má příjemnou chuť. K dispozici je spousta odrůd. Například Red Russian je odrůda oblíbená do salátů. Ethiopan Blue je také dobrou volbou s menšími jemnými a sladkými listy. Mladé listy kapusty jsou jemné, jemné a sladké, ale ty větší a starší mohou být houževnatější a hořčí. Proto je většinou lepší zralou kapustu uvařit. Ale nemusí to být pravidlem.
Tip na přípravu starší kapusty
I ze zralé kapusty ale můžete připravit vynikající salát. Jednoduše dejte nakrájenou kapustu do velké mísy, přidejte trochu soli a olivového oleje, citronové šťávy, mletého česneku a jemně vymačkejte a promíchejte listy rukama, dokud nezačnou měknout. Můžete také do salátu přidat nasekané ořechy, sušené ovoce a strouhaný parmazán, promíchat a podávat. Chuť je skvělá.
Jak pěstovat kapustu
Kapusta je rostlina odolná vůči mrazu. V teple se rychle množí, proto je dobré si sazenice předpěstovat a vysadit je na jaře. Ideální čas je právě teď. Po přesazení je dobré sazenice přikrýt netkanou textilií. Další množností je vysadit rostliny koncem léta uvnitř nebo ve stínu a vysadit je na začátku podzimu. Ty potom můžete sklízet až do zimy, pokud je přikryjete zahradnickým rounem.
Potřebují rozestupy
Menší listy můžete sklízet, když jsou vysoké 10-15 cm. Do plné výše vyrostou asi 50 dní a u mladých listů asi 30 až 40 dní. Dospělé rostliny potřebují mezi rostlinami asi 30 cm prostoru, těm menším stačí méně.
Zdroje: The Spruce, RHS Gardening, Wikihow
Zdroje foto: Freepik.com