
Máte široký výběr
Pod pojmem asijské saláty si obvykle představíte Pak choi a čínské zelí, ovšem nejde o zdaleka jediné druhy, které existují. Výběr je samozřejmě mnohem širší, a pokud si chcete v kuchyni trochu obohatit chuť a jídelníček, není nic snazšího než to s některými z nich zkusit.
Příchuť podobná wasabi
Například mizuna přidá šmrnc podobný jako wasabi, ale mnohem méně intenzivní. Pokud tedy máte rádi pikantní chuť, ale zase to s ní nechcete přehánět, zkuste ji.
Sklizeň po celý rok
Křupavé a jemné listy tatsoi ve tvaru připomínajícím lžičku tvoří dokonalý salát, když jsou malé, nebo výborně doplní smaženou zeleninu, pokus jsou větší. Navíc tatsoi můžete sklízet skoro po celý rok, dobře odolává i mrazíkům. Chutí připomíná ředkvičky či kedlubny.
Zkuste chryzantémy
Vyzkoušejte ve svém salátu mladé jedlé zelené chryzantémy. Ačkoli většinou jsou známé pouze jako okrasná květina listy Garland chryzantémy čili šungiku se v Asii hodně konzumují.
Jak pěstovat asijskou zeleninu
Většina zeleniny v této kategorii je z rodu Brassica rapa, hořčičná zeleň a bývá docela mrazuvzdorná, i když vystavení příliš velkému chladu na jaře může způsobit, že rostliny rychle uvadnou, když se počasí oteplí. Je dobré je vysévat nebo přesazovat ven nejpozději tři týdny před datem posledního mrazu, pokud byste to udělali dřív, měli byste je nechat zakryté zahradnickým rounem.
První sklizeň už po měsíci
Pro podzimní sklizeň zasejte znovu koncem léta. Baby listy můžete obvykle sklízet asi za 4 týdny, i když rostliny do plné velikosti listů dozrávají asi 7-8 týdnů. Tatsoi vytvoří nízko rostoucí růžici o průměru asi 30 cm, pokud ji necháte dorůst do plné velikosti. Šungiku neboli chryzantémy patří do své vlastní kategorie a měly byste je vysévat venku na jaře po pominutí nebezpečí mrazů. Dávají přednost plnému slunci, ale snášejí trochu stínu a širokou škálu půdních podmínek.
Nemají velké nároky
Celkově tyto rostliny nevyžadují ani příliš náročnou péči, ani složité a specifické podmínky. Můžete třeba zkusit vysít kombinaci více druhů semen, asijská salátová směs obvykle obsahuje pak choi, tuřín, rukolu, žlutý sypaný salát, červenou a zelenou hořčici, mizunu a koriandr, ale může mít i jiné složení. Vysévejte od dubna do srpna do hloubky 0,5-1 cm. Do každé jamky ve vzdálenosti cca 20 cm dejte 3 semínka. Tyto druhy potřebují 4-6 hodin slunečního svitu denně a pravidelnou zálivku. Zhruba po měsíci můžete odlamovat zvnějšku první listy. Střed ponechte, aby rostlina mohla dále růst. Pokud vyžene na květ, odlomte ho, aby se soustředila na růst listů. Čím starší listy, tím ostřejší bude chuť.
Zdroje: Sowseed, Makkelijke Moestuin, Garden Organic, Quickcrop
Zdroje foto: Freepik.com