
Jak zajistit úrodu po celé léto
Kdy setí semen je nepoužívejte všechna najednou. Je snadné vysypat celý obsah sáčku, ale je lepší zasadit jich jen několik najednou. Postupný výsev – neboli následování jedné plodiny po druhé – je klíčová, zejména v tomto ročním období. Každý týden nebo i každé dva týdny vysejte několik semen od každé plodiny. Tyto plodiny vysejte po několika najednou: řepa, fialová brokolice, bob obecný, mrkev, hlávkový salát, špenát, listový salát, pórek, mangold, sadbové brambory a saláty. Díky postupnému výsevu si zajistíte průběžnou úrodu po celé léto
Nezapomeňte na zálivku
Ujistěte se, že jsou pravidelně zalévány; drobné sazeničky mohou v horkém dni během několika hodin uvadnout a uhynout. Sledujte počasí a pokud je to možné, buďte připraveni zalévat ráno i večer.
Nejenom rajčata půjdou ven
Jakmile pomine nebezpečí mrazů, umístěte ven rajčata, která jste předpěstovávali ve skleníku nebo doma v interiéru. Totéž udělejte i s další předpěstovanou zeleninou. Venku vysaďte také jahody.
Nevyseli jste? Nevadí, nic jste neprošvihli
Pokud jste letos nestihli nějakou zeleninu vysít podle plánu, nezoufejte. Porozhlédněte se v zahradním centru po sazenicích, ať už jde o rajčata, papriky, saláty nebo jiné druhy. Nabídka je velká. Díky ní se vyhnete všem nepříjemným úkonům s výsevem a snahou udržet křehké sazenice naživu. A protože se obvykle prodávají v baleních po šesti kusech, nebo i jednotlivě, vyhnete se velkému množství rostlin, které byste museli někam umisťovat. Nejlepší je počkat s výsadbou až po zmrzlých mužích, tedy na 15. května a další dny.
Škůdci a choroby
V tomto měsíci se slimáci a šneci začnou požírat nové výhonky vašich rostlin. Existuje několik preventivních metod a opatření, které můžete vyzkoušet (včetně staromódní pivní pasti a měděných kroužků), ale pěstování správných rostlin, které jsou vůči těmto škůdcům odolné, je tou nejlepší volbou.
Zahrňte brambory zeminou
Brambory zahrabejte, když výhonky dosáhnou výšky asi 20 cm. Nahrňte zeminu kolem rostliny a navršte ji přes ni. Udělejte to znovu asi za měsíc. Tím zabráníte průniku slunečního záření k plodům, brambory by jeho vlivem zezelenaly a staly se nepoživatelnými.
Zdroje: Gardeners World, RHS, Thompson and Morgan, Country Living Magazin, House Beautiful
Zdroje foto: Freepik.com