Jaké dřevo vybrat pro svou venkovní terasu?

Jaké dřevo vybrat pro svou venkovní terasu?
Venkovní terasa je ideálním místem, kde si můžete vychutnat krásné počasí a přírodu, a proto je důležité vybrat správné dřevo pro stavbu terasové podlahy. Dřevo je přírodním materiálem s přirozenou krásou a unikátní texturou, která může váš venkovní prostor proměnit v oázu klidu a pohody. Zde je pár tipů, které vám pomohou vybrat to správné dřevo pro vaši venkovní terasu.

Odolnost dřeva

Při výběru dřeva pro venkovní terasu je nejdůležitějším faktorem jeho odolnost vůči povětrnostním vlivům. Venkovní dřevo by mělo být schopné odolávat dešti, slunečnímu záření, horku i mrazu. Některé dřeviny, jako je dub, cedr, mukaly nebo bangkirai, jsou známé svou vysokou odolností a dlouhou životností, což je ideální volba pro terasové podlahy.

Odolnost vůči hnilobě a škůdcům

Dřevo, které použijete pro venkovní terasu, by mělo mít přirozenou odolnost vůči hnilobě a být odolné vůči napadení dřevokaznými hmyzem, jako jsou třeba termiti. Dřeviny s přirozeně vysokým obsahem pryskyřic, jako je například cedr, jsou obvykle odolnější proti těmto problémům.

Povrchová úprava

I když některé druhy dřeva jsou přirozeně odolné, doporučuje se terasu chránit vhodnými povrchovými úpravami, jako je olejování nebo nátěr speciálním nátěrem pro venkovní použití. Tyto úpravy pomohou prodloužit životnost dřeva a chránit ho před vlivy počasí.

Estetický vzhled

Každá dřevina má svůj vlastní charakteristický vzhled a texturu. Vyberte si dřevo, které se bude hodit k celkovému stylu vaší zahrady a exteriéru domu. Zvažte, zda preferujete jemné a rovnoměrné zbarvení, nebo vám více vyhovuje živá a výrazná struktura dřeva.

Údržba

Různé druhy dřeva vyžadují různou míru údržby. Některé dřeviny mohou vyžadovat častější olejování nebo lakování, zatímco jiné jsou méně náročné. Zvažte, kolik času a úsilí jste ochotni věnovat údržbě terasové podlahy.

Ekologické hledisko

Pokud jste příznivcem ekologických materiálů, zaměřte se na dřeviny, které pochází z udržitelných zdrojů, což znamená, že jsou pěstovány a těženy ekologicky zodpovědným způsobem.

Cena

Nakonec nezapomeňte zvážit i rozpočet, který jste ochotni investovat do terasového dřeva. Některé druhy dřeva mohou být dražší než jiné, ačkoli mohou mít výhodnější vlastnosti.

Nakonec neexistuje univerzální odpověď na to, jaké dřevo je nejlepší pro venkovní terasu, protože každý má své vlastní preference a požadavky. Důležité je pečlivě zvážit všechny výše uvedené faktory a najít dřeviny, které nejlépe odpovídají vašim potřebám a estetickým představám. Správně vybrané dřevo vám pak umožní užívat si vaši venkovní terasu po mnoho let s radostí a spokojeností.

 

Zdroj: Pracujeme se dřevem - Martin Patřičný

zdroj fotky: profimedia.cz



autor: Jan Sinet - zdroj fotky: Profimedia , Publikováno: 29.07.2023
Reklama
Reklama