Venkovní osvětlení zahrady: Jak na něj?

Venkovní osvětlení zahrady: Jak na něj?
Správně navržené venkovní osvětlení může zahradu proměnit do kouzelného místa, které můžete užívat i ve večerních hodinách. Dobře zvolené osvětlení vytváří atmosféru, zdůrazňuje klíčové prvky a zvyšuje bezpečnost. Pokud chcete vyzkoušet venkovní osvětlení ve vaší zahradě, níže najdete několik tipů, jak na to.

Plánování a návrh

Prvním krokem při instalaci venkovního osvětlení je plánování a návrh. Projděte si svou zahradu a zvážte, které oblasti chcete osvětlit. Zamyslete se nad tím, zda chcete zdůraznit určité rostliny, sochy, fontány nebo cesty. Udělejte si náčrt, kde si zakreslíte místa, kam chcete umístit osvětlení.

Bezpečnost jako priorita

Bezpečnost je velmi důležitým faktorem při osvětlování zahrady. Zajistěte, aby byly osvětlené cesty, schody a další nebezpečné oblasti, které by mohly vést k úrazu. Použijte osvětlení s dostatečným světelným tokem, aby bylo vidět i ve tmě.

Různé typy osvětlení

Existuje mnoho různých typů venkovního osvětlení, které můžete použít. Mezi nejběžnější patří:

  • Bodová osvětlení: Používají se k podsvícení rostlin nebo soch. Jsou ideální pro vytváření důrazu na konkrétní prvky zahrady.

  • Osvětlení cest: Osvětlené cesty vám pomohou pohybovat se po zahradě bezpečně ve večerních hodinách.

  • Zářivky a LED světla: Jsou skvělou volbou pro venkovní osvětlení, protože jsou energeticky úsporné a mají dlouhou životnost.

Volba teploty barvy světla

Teplota barvy světla má velký vliv na atmosféru venkovního prostoru. Studené bílé světlo (5500K až 6000K) je vhodné pro bezpečnostní a pracovní osvětlení. Teplejší bílé světlo (2700K až 3500K) vytváří příjemnější a relaxační atmosféru. Zvažte kombinaci různých teplot barev pro různé části zahrady.

Solární osvětlení

Pokud hledáte energeticky efektivní a ekologicky šetrné řešení, solární osvětlení může být skvělou volbou. Solární světla se nabíjejí během dne na slunci a následně svítí v noci bez nutnosti elektrického připojení.

Osvětlení s časovačem nebo senzorem pohybu

Pokud nechcete neustále zapínat a vypínat osvětlení, zvažte použití osvětlení s časovačem nebo senzorem pohybu. Časovač může osvětlení automaticky zapnout a vypnout v určitých časech. Senzor pohybu spustí osvětlení, když zaznamená pohyb v dané oblasti.

Kreativita a experimentování

Vyzkoušejte různé kombinace a polohy osvětlení, abyste dosáhli optimálního efektu. Experimentujte s různými světelnými úhly a intenzitou světla. Buďte kreativní a vytvořte jedinečný a pohodlný venkovní prostor.

S venkovním osvětlením můžete dosáhnout úžasného a magického vzhledu vaší zahrady večer i v noci. Správně zvolené osvětlení přidá do vašeho prostoru atmosféru, bezpečnost a estetiku. Následujte tyto kutilské tipy a užijte si krásné večery v zahradě plné světla a radosti.

 

Zdroj: Zahrady od Dany – Dana Marklíková

zdroj fotky: profimedia.cz



autor: Jan Sinet - zdroj fotky: Profimedia , Publikováno: 31.07.2023
Reklama
Reklama