KVH hranoly: Výhody a využití moderního stavebního materiálu

KVH hranoly: Výhody a využití moderního stavebního materiálu
V dnešní době moderních stavebních technologií a materiálů hrají dřevěné konstrukce stále důležitější roli v budování domů a dalších staveb. Mezi nejefektivnější a inovativní druhy dřevěných materiálů patří KVH hranoly. V tomto článku si přiblížíme, co jsou KVH hranoly, jaké mají výhody a jak je lze využít ve stavebnictví.

Co jsou to KVH hranoly?

KVH hranoly jsou zkratka pro "Konstruktivní Vláknité Hranoly" (německy Konstruktionsvollholz). Jedná se o speciální druh dřevěných hranolů vyrobených z kvalitního, sušeného a pevného dřeva. Pro výrobu KVH hranolů se nejčastěji používá smrk nebo jedle, které mají výborné stavební vlastnosti a dobrou odolnost vůči vnějším vlivům.

Výhody KVH hranolů

Vysoká nosnost a pevnost: Dřevěné KVH hranoly mají v porovnání s běžnými hranoly zpevněné vnitřní struktury, což jim dodává výrazně vyšší nosnost a pevnost. Díky tomu jsou ideální pro použití ve stavebnictví, zejména u náročnějších konstrukcí.

Pravidelný tvar: KVH hranoly mají pravidelný čtvercový nebo obdélníkový tvar, což usnadňuje jejich použití ve stavebních projektech. Díky tomuto pravidelnému tvaru jsou snadno kombinovatelné a propojitelné do pevných a stabilních konstrukcí.

Snadná úprava a zpracování: Dřevěné KVH hranoly lze snadno upravit a zpracovat na míru dle potřeb konkrétního projektu. Lze je řezat, vrtat, frézovat a spojovat do různých tvarů a konstrukcí.

Dobrá izolační schopnost: Dřevěné konstrukce, včetně KVH hranolů, mají přirozenou izolační schopnost, což znamená, že udržují teplotu uvnitř budovy lépe než jiné materiály. To může vést ke snížení nákladů na vytápění a chlazení.

Využití KVH hranolů ve stavebnictví

KVH hranoly lze využít ve mnoha různých stavebních projektech, včetně:

  • Rodinné domy a chaty: KVH hranoly poskytují pevné a stabilní základy pro stavbu rodinných domů a chat.
  • Terasy a pergoly: Dřevěné KVH hranoly jsou ideální pro konstrukci teras a pergol, které slouží k odpočinku a relaxaci venku.
  • Zastřešení: Dřevěné KVH hranoly lze použít pro stavbu krovů a střešních konstrukcí.
  • Mostní konstrukce: Díky své vysoké pevnosti se KVH hranoly často používají také ve stavbě mostů a lávek.

KVH hranoly představují moderní a inovativní druh dřevěných stavebních materiálů. Díky své vysoké nosnosti, pravidelnému tvaru, snadné úpravě a ekologičnosti jsou stále častěji využívány ve stavebnictví při budování různých typů konstrukcí. Pokud hledáte ekologicky šetrný a pevný materiál pro svůj stavební projekt, KVH hranoly mohou být skvělou volbou.

 

Zdroj: Rádce domácího kutila - Pochert, Thomas

zdroj fotky: profimedia.cz



autor: Jan Sinet - zdroj fotky: Profimedia , Publikováno: 02.08.2023
Reklama
Reklama