Jak postavit udírnu masa ze sudu

Jak postavit udírnu masa ze sudu
Jak postavit udírnu masa ze sudu. Postavit si udírnu masa nemusí být tak složité, jak se na první pohled zdá. Existují i různá jednoduchá řešení.  

Potřebujete kovový sud

Necítíte se na stavět složitý vyzdívaný objekt, protože patříte spíše mezi kutilské začátečníky? Naštěstí nemusíte. Dají se využít i jiné možnosti. Třeba postavit si udírnu z kovového sudu. Je jednoduchá na výrobu, snadno ji sestavíte, a to během jednoho dne. Potřebujete k tomu 200 lutrový kovový sud. Můžete samozřejmě zvolit použitý, ale lepší je poohlédnout se po novém.

Pozor na epoxidový nátěr

V obou případech – jak u použitého, tak u nového sudu se ujistěte se, že nebyl ošetřen

epoxidovým nátěrem proti korozi. Epoxid totiž nereaguje dobře na zahřátí. Poslední věc, kterou byste chtěli, je udit maso v toxických výparech. Máte-li sud už k dispozici, budete ho muset důkladně vydrhnout a poté vyleštit vnitřek jemným brusným papírem.

Podpora pro rošty

Do boku sudu vyvrtejte čtyři otvory o průměru ¼ palce, tedy 0,64 cm. Umístěte je rovnoměrně po obvodu celého sudu asi 18 od jeho horního okraje, tedy vzájemně posunuté od 90 °. Do vzniklých čtyř otvorů zašroubujte pomocí klíče šrouby o tloušťce 14 palce (0,64 cm) a délce 3–4 palce (7,6–10,2 cm). Poté je zevnitř upevněte odpovídajícími maticemi. Tyto šrouby podepřou váš rošt, který udrží vaše maso.

Otvory pro vstup vzduchu a odvod kouře

Po stranách sudu vyvrtejte ještě další tři palcové (tedy 2,5 cm v průměru) rovnoměrně po celém obvodu rozmístěné otvory. Budou tedy vzájemně vůči sobě posunuté vzájemně o 120 °, a to ve výšce čtyři palce (tedy 10 cm) od jeho dna – jde o odvod kouře. Další tři rovnoměrně rozmístěné otvory o průměru 2,5 cm vytvořte po stranách po obvodu sudu těsně nad jeho dnem. Opět budou vzájemně posunuté o 120 °. Tyto spodní otvory budou fungovat pro přívod vzduchu k ohništi. Otvory pro přívod vzduchu a odvod kouře nesmí být nad sebou, ale posunuté vzájemně o 120 °.

Instalace trubek

Nainstalujte tři ocelové trubky, 2 ocelové uzávěry trubek a kulový ventil. Zašroubujte tři vstupy v podobě ocelových trubek 0,75 palce (1,9 cm) do tří výfukových otvorů (horní otvory 10 cm ode dna sudu). Poté přidejte odpovídající trubky do dvou spodních otvorů. Nakonec připojte kulový ventil 0,75 palce (1,9 cm) k poslední vsuvce potrubí. Kulový ventil můžete otevírat a zavírat, abyste mohli regulovat teplotu uvnitř sudu. Uzávěry můžete po uzení odšroubovat, aby sud rychleji vychladl.

Odvod kouře a rukojeť

Vyvrtejte osm otvorů o tloušťce 0,64 cm (0,25 palce) do víka sudu a přidejte k víku rukojeť. Rovnoměrně rozmístěte otvory ve víku kousek od okraje víka po celém obvodu kruhu. Ty poslouží jako výstupní otvory, které umožní únik kouře a budou regulovat teplotu uvnitř. Poté vyvrtejte dva další otvory a připevněte kovovou kliku dveří do středu víka, abyste k ní měli snadný přístup. Jeden z otvorů pro odvod kouře můžete použít k zasunutí grilovacího teploměru, abyste mohli snadno sledovat teplotu uvnitř sudu.

Vložte koš s dřevěným uhlím a grilujte

Na dno sudu umístěte čtyři cihly. Na ně položte koš na dřevěné uhlí o průměru 22 palců (56 cm). Do něj vložíte dřevěné uhlí a zapálíte. Cihly umožní proudění vzduchu nahoru a dovnitř koše, což podporuje hoření a dostatek kouře k uzení. Na instalované vnitřní šrouby (podpory roštu v horní části sudu) umístěte rošt o průměru 22 palců (56 cm). Tam naskládáte maso k přípravě.

Zdroje: Smoked BBQ Source, Barbecue Smoker Recipe, Thistler Downs Farm, WikiHow

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 19.01.2025
Reklama
Reklama