Květiny, které lákají motýly a včely do vaší zahrady

Květiny, které lákají motýly a včely do vaší zahrady
Květiny jsou nejen krásnou ozdobou zahrady, ale také klíčovým prvkem pro udržení biodiverzity. Motýly a včely patří mezi nejvýznamnější opylovače, kteří pomáhají rostlinám plodit a přispívají k udržení ekosystémů. V tomto článku se podíváme na několik druhů květin, které jsou známé svou schopností přitahovat motýly a včely a které byste mohli zahrnout do své zahrady, abyste podpořili tuto důležitou symbiózu.

Levandule 

Levandule je známá svým lahodným aroma a nádhernými květy. Je oblíbenou volbou pro motýly a včely, protože se přitahují jejím sladkým nektarem. Levandule může být skvělým doplňkem vaší zahrady a také má uklidňující účinky na lidi.

Černý bez

Kromě toho, že černý bez poskytuje lahodné plody, je také atraktivní pro včely a motýly. Jeho květy mají sladkou vůni a bohatý zdroj nektaru. Tato rostlina může být vynikajícím přídavkem do vaší zahrady z hlediska estetiky i přínosu pro opylovače.

Jahody 

Jahodové rostliny mají nejen chutné plody, ale také přitahují včely a motýly svými bílými květy. Jahody jsou skvělou volbou, pokud chcete kombinovat estetiku, potravu a podporu pro opylovače v jedné rostlině.

Čechrava

Čechrava, také nazývaná rudbeckie, je rostlina s výraznými květy ve tvaru půlkoule. Je oblíbená u motýlů a včel, protože květy obsahují hojnost nektaru. Navíc má čechrava prokazatelně pozitivní účinky na lidský imunitní systém.

Máta

Máta je aromatická bylina, která je užitečná nejen pro lidi, ale také pro opylovače. Její květy jsou bohatým zdrojem potravy pro včely a motýly. Přidáním máty do zahrady můžete vytvořit oázu nejen pro oči, ale i pro opylovače.

 

Květiny mají v zahradě mnohem hlubší význam než jen estetický. Přitahováním motýlů a včel mohou tyto rostliny hrát klíčovou roli v udržování ekosystémů a biodiverzity. Rozmanitost opylovačů je nezbytná pro plodnost rostlin a udržení potravního řetězce. Zahrněním těchto květin do své zahrady můžete přispět k ochraně životního prostředí a vytvořit si nádherný kout, který bude lákat nejen lidi, ale i důležité opylovače. 

 

Zdroj: Rádce domácího kutila - Pochert, Thomas

zdroj fotky: profimedia.cz



autor: Jan Sinet - zdroj fotky: Profimedia , Publikováno: 03.08.2023
Reklama
Reklama