Péče o trvalky: Zimní ochrana a podzimní příprava

Péče o trvalky: Zimní ochrana a podzimní příprava
Péče o trvalky je klíčovým faktorem pro udržení krásy a vitality vaší zahrady. Když se blíží zima a podzimní období, je důležité provést správnou péči, abyste zajistili, že vaše trvalky přežijí chladné měsíce a budou připraveny na nový růst a kvetení na jaře. Zimní ochrana a podzimní příprava jsou nedílnou součástí úspěšného zahradničení. Zde je několik důležitých kroků a rad, jak pečovat o vaše trvalky v těchto obdobích.

Podzimní ochrana:

Vyčištění záhonů: Odstraňte uschlé listy, stonky a jiný organický materiál z rostlin. To pomůže zabránit šíření nemocí a škůdců během zimy.

 

Hnojení: Na podzim můžete provést poslední hnojení trvalek. Použijte hnojivo s vyšším obsahem draslíku, což podpoří tvorbu kořenů a lépe připraví rostliny na zimu.

 

Zálivka: Ujistěte se, že vaše trvalky jsou dobře zalité před příchodem mrazů. Důkladná hydratace umožní rostlinám lépe přečkat zimní období.

 

Dělení trvalek: Pokud máte trvalky, které by se měly dělit, podzim je vhodný čas pro tento postup. Dělení pomáhá udržet zdravý růst a kvetení rostlin.

Zimní ochrana:

Mulčování: Mulčování je důležité pro izolaci kořenů trvalek. Přidejte vrstvu mulče (suché listí, sláma nebo rašelina) kolem rostlin, aby se udržela stabilní teplota a vlhkost.

 

Krycí materiály: U citlivějších druhů trvalek můžete použít krycí materiály, jako jsou netkané textilie, aby chránily rostliny před mrazy a větrem.

 

Ochrana před hlodavci: Zvážte opatření proti hlodavcům, jako jsou myši a králíci, kteří by mohli poškodit kořeny trvalek. Použití ochranných sítí nebo pastí může být užitečné.

 

Ochrana květináčů: Pokud máte trvalky v květináčích, umístěte je na ochranu před větrem a mrazy do chráněného místa, například na jižní stranu budovy.

Správná péče o trvalky v podzimním období a při zimní ochraně je klíčová pro zajištění zdravého růstu a krásného kvetení na jaře. Dodržování těchto rad a kroků vám pomůže udržet vaši zahradu v optimálním stavu a minimalizovat rizika spojená se zimními podmínkami.

 

Zdroj: Zahrady od Dany – Dana Marklíková

zdroj fotky: profimedia.cz



autor: Josef Šmrdla - zdroj fotky: profimedia , Publikováno: 11.08.2023
Reklama
Reklama