Pergola: Jak si postavit svůj vlastní zahradní ráj

Pergola: Jak si postavit svůj vlastní zahradní ráj
Pergola je vynikajícím způsobem, jak přidat do vaší zahrady elegantní a funkční prvek. Nejenže poskytuje stín a ochranu před slunečním zářením, ale také vytváří útulný a relaxační prostor pro odpočinek a zábavu. V tomto kutilském článku vám přiblížíme postup, jak si sami postavit pergolu a těšit se z jejích výhod.

Krok 1: Plánování a návrh

Plánování:

Přemýšlejte o velikosti a umístění pergoly. Zvažte, jestli ji chcete umístit na terasu, na trávník nebo do zahrady. Rozhodněte se, jaký máte záměr využití – zda má sloužit jako stínící struktura nebo spíše jako zahradní koutek.

Návrh:

Navrhněte tvar a styl pergoly. Můžete zvolit klasický rovný střechový tvar nebo experimentovat s oblými liniemi. Zvážte také použití různých materiálů, jako je dřevo, kov nebo kombinace obojího.

Krok 2: Výběr materiálů

Dřevo:

Dřevo je tradiční a esteticky příjemným materiálem pro pergoly. Zvolte kvalitní dřevo odolné vůči povětrnostním vlivům, jako je cedr, dub nebo tlumenější akát.

Kov:

Kovová pergola dodá zahradě moderní a průmyslový vzhled. Použijte kvalitní ocel nebo hliník a nezapomeňte na ochranný nátěr proti korozi.

Krok 3: Příprava základů

Zakládací prvky:

Zvolte správné zakládací prvky podle povahy půdy ve vaší zahradě. Betonové sloupky nebo základové patky jsou častým výběrem.

Krok 4: Stavba rámu

Řezání a spojování:

Pokud stavíte s dřevem, mějte připravené přesné řezy a spojovací prvky. Při stavbě s kovem se může hodit svařování nebo kvalitní spojovací materiály.

Montáž:

Sestavte rámy pro střechu a boční stěny pergoly podle vašeho návrhu. Použijte úrovně a vodováhy, aby bylo všechno pevně a rovně.

Krok 5: Instalace střechy

Střešní materiál:

Pro střechu můžete použít různé materiály, jako jsou pergolové plátno, bambusové rohože nebo polycarbonátové desky. Vyberte materiál podle vašich preferencí.

Upevnění:

Připevněte střešní materiál k rámu pergoly pevnými způsoby, aby odolal povětrnostním podmínkám.

Krok 6: Dokončení a zdobení

Barva a nátěr:

Pokud používáte dřevo, přidejte nátěr nebo barvu podle vaší zvolené estetiky. Kovové části můžete také nátěrem chránit a dodat jim stylový vzhled.

Dekorace:

Doplňte pergolu květinami, závěsy, svítidly nebo venkovním nábytkem, aby vytvořila útulný a pohodlný prostor.

Krok 7: Ochrana a údržba

Nátěr a údržba:

Pravidelně provádějte údržbu pergoly, včetně nátěru, kontroly spojů a odstraňování nečistot.

S postupem těchto kroků můžete postavit svou vlastní pergolu, která bude sloužit jako stylový a praktický doplněk vaší zahrady. Nezapomeňte, že dobré plánování, správný výběr materiálů a pečlivá práce jsou klíčové pro úspěšnou stavbu. Až budete sedět pod svou vlastní pergolou, budete mít pocit uspokojení z vlastní rukodělné práce.

 

Zdroj: Udělej si sám: univerzální rádce pro domácí kutily – Přemysl Engel

zdroj fotky: profimedia.cz



autor: Josef Sinet , Publikováno: 19.08.2023
Reklama
Reklama