Jak provést řez stromů a keřů, aby byly připraveny na zimu

Jak provést řez stromů a keřů, aby byly připraveny na zimu
Příchod podzimu je skvělou příležitostí k provádění řezu stromů a keřů. Správný řez je klíčový pro zdraví a vitality rostlin, a to zejména v zimních měsících, kdy jsou stromy a keře méně aktivní. Následující tipy vám pomohou provést účinný řez.

Volba vhodného času
Ideální doba pro řez stromů a keřů je na začátku podzimu, kdy jsou rostliny stále aktivní, ale již se neprodukují nové výhonky. To umožňuje rostlinám lépe zahojit řezané rány před příchodem zimy.

Odstranění mrtvých a nemocných větví
Prvním krokem je odstranění všech mrtvých, nemocných nebo poškozených větví. Tyto větve by mohly sloužit jako vstupní brána pro choroby a škůdce.

Řez pro vzdušný proud
Provádějte řez tak, aby se větve nepřekrývaly nebo nevířily kolem sebe. To zajišťuje správný vzdušný proud a světlo pro všechny části rostliny.

Řez pro tvar a velikost
Zvažte, jaký tvar a velikost chcete, aby váš strom nebo keř měl. Následně provádějte řez tak, aby se dosáhlo požadovaného tvaru. Dbejte na to, aby byl řez proveden co nejblíže přírodním tvarům rostliny.

Zdrženlivost s řezem
Pamatujte, že méně je někdy více. Nepřehánějte to s řezem, abyste neohrozili budoucí růst a kvetení rostliny. Vždy řezejte s ohledem na její zdraví a potřeby.

 

Zdroj: Rádce domácího kutila - Thomas Pochert

zdroj fotky: profimedia.cz



autor: Jan Sipot , Publikováno: 22.08.2023
Reklama
Reklama