Jak pečovat o nově vysazené rostliny, aby dobře přežily zimu?

Jak pečovat o nově vysazené rostliny, aby dobře přežily zimu?
Když na vaší zahradě zavládne podzim, je důležité myslet na péči o nově vysazené rostliny, které potřebují zvláštní pozornost, aby přežily náročné zimní měsíce. Správná příprava a péče mohou udělat velký rozdíl v zachování vitality a zdraví těchto rostlin. 

Mulčování
Pokryjte záhon mulčem, který zabezpečí, že půda zůstane chráněna před extrémními teplotními výkyvy a zamrzáním. Mulč také zabraňuje růstu plevelů a pomáhá udržet vlhkost půdy.

Zalévání
Zalévejte nově vysazené rostliny pravidelně a důkladně, dokud nezačnou padat první mrazy. Voda pomůže rostlinám vybudovat dostatečné zásoby vlhkosti, které jim budou sloužit během zimního odpočinku.

Ochrana před větrem
Silné zimní větry mohou nové rostliny vysazené na otevřených místech poškodit. Zvážte vytvoření provizorního ochranného závějového věnce, který zvýší ochranu proti větru.

Stínování
Pokud jsou nové rostliny vystaveny přímému slunci, může být pro ně vhodné poskytnout lehký stín, zejména pokud jsou náchylné na spálení sluncem.

Odstranění vyschlých částí
Během podzimu odstraňte všechny suché nebo nemocné části rostlin. To zabraňuje šíření chorob a pomáhá rostlinám soustředit energii na zdravé části.

Ochrana proti hlodavcům
Zabezpečte se proti hlodavcům, kteří mohou v zimě poškodit kůru rostlin nebo vyhrabat kořeny. Použijte ochranné sítě nebo zástěry na ochranu kořenů a spodní části rostlin.

 

Zdroj: 1000 nápadů a rad pro kutily - Michael Makovec

zdroj fotky: profimedia.cz



autor: Jan Sinet , Publikováno: 24.08.2023
Reklama
Reklama