Jaké rostliny je vhodné vysadit na podzim a proč?

Jaké rostliny je vhodné vysadit na podzim a proč?
Podzim je ideálním obdobím pro výsadbu některých druhů rostlin, které mají příležitost zakotvit a zakořenit se před zimou, což jim dá silný start na nadcházející rok. Vysazením na podzim máte možnost získat krásnou zahradu i během příštího roku. 

Jarní kvetoucí cibuloviny
Cibuloviny jako narcisy, tulipány a hyacinty mohou být vysazeny na podzim, aby vám přinesly krásný jarní květinový záhon. Vysazování na podzim umožňuje cibulkám zakořenit se a připravit se na jarní kvetení.

Přesleny a trvalky
Podzim je také skvělým časem pro výsadbu trvalek a přeslenů. Mají dostatek času na zakořenění a jsou připravené kvést a růst hned na jaře.

Ovocné stromy a keře
Podzimní výsadba ovocných stromů a keřů umožňuje rostlinám zakořenit se dříve a získat náskok před příchodem jara. To má pozitivní vliv na budoucí růst a sklizeň.

Ovocné keře s kořenovými baly
Ovocné keře s kořenovými baly mohou být vysazeny v podzimních měsících. Mají čas zakořenit se a získat stabilitu před zimou.

Zelenina pro brzkou sklizeň
Některé druhy zeleniny, jako jsou špenát, ředkvičky a cibule, mohou být vysazeny na podzim pro brzkou jarní sklizeň. Zakoření se během zimních měsíců a začnou růst dříve na jaře.

Vysazování na podzim má své výhody, a to zejména díky klidnějším teplotám, které novým rostlinám umožní klidněji zakořenit se a připravit se na náročnější zimní období. S tímto vědomím můžete plánovat a vysazovat rostliny, které vám budou dělat radost nejen v nadcházejících měsících, ale i v následujících letech.

 

Zdroj: 1000 nápadů a rad pro kutily - Michael Makovec

zdroj fotky: profimedia.cz



autor: Josef Šmrdla , Publikováno: 24.08.2023
Reklama
Reklama