Zimní péče o zahradu: Rady pro péči během chladných měsíců

Zimní péče o zahradu: Rady pro péči během chladných měsíců
Zima může být pro zahradníky náročným obdobím, ale s adekvátní péčí mohou vaše rostliny a zahrada i nadále prozářit chladné měsíce. Zde naleznete několik užitečných rad a tipů, jak pečovat o zahradu a rostliny během zimy.

Zimní ořezávání

Jedním z nejdůležitějších aspektů zimní péče o rostliny je ořezávání. Tímto procesem odstraňujete mrtvé nebo poškozené větve a podporujete zdravý růst.

Ořezávání je vhodné provést na stromech, keřích a trvalkách, které potřebují odbourat staré větve a uvolnit místo pro nový růst. Je důležité ořezávat v období, kdy rostliny odpočívají, aby se minimalizovalo riziko poškození.

Ochrana před mrazy

Chladné mrazy mohou být pro rostliny velmi nepříznivé. Abyste chránili své zahrady a rostliny před nízkými teplotami, zvažte několik opatření. Například přikryjte citlivé rostliny agrokřídlem nebo netkaným textiliím, které jim poskytnou izolaci.

Rostliny v květináčích můžete přesunout do chráněných prostor, jako jsou skleníky nebo garáže, aby byly mimo dosah mrazu.

Péče o zimní zahrady

Během zimního období je důležité mít plán péče o zahradu. To zahrnuje pravidelné sledování stavu rostlin, kontrolu na přítomnost škůdců a provádění základního úklidu. Odstraňte odumřelé rostliny a listí, abyste zabránili vzniku hub a plísní.

Péči o zimní zahrady můžete také vylepšit přidáním okrasných předmětů, jako jsou ptáčí krmítka, která přilákají ptáky a dodají zahradě živost.

S dodržením těchto rad a tipů můžete udržet svou zahradu a rostliny v dobré kondici během zimy. Sledování a péče o rostliny v tomto období přispěje k tomu, aby vaše zahrada byla zdravá a připravená na návrat jara.

zdroj: Podzim v zahradě



autor: Jan Šmrdla - zdroj fotky: Profimedia , Publikováno: 05.11.2023
Reklama
Reklama