Jak postavit a efektivně využít domácí skleník v zimě: průvodce pro zahradníky

Jak postavit a efektivně využít domácí skleník v zimě: průvodce pro zahradníky
Zimní období může být pro zahradníky výzvou, ale domácí skleník může být skvělým nástrojem pro udržení zeleného ráje i v těch nejchladnějších měsících. Zde je návod, jak postavit skleník a jak ho využívat během zimní sezóny.

Volba Skleníku

Prvním krokem je vybrat si vhodný skleník pro vaše potřeby. Existuje mnoho typů skleníků – od malých přenosných až po větší, pevné struktury. Důležité je vzít v úvahu dostupný prostor, požadavky rostlin, které chcete pěstovat, a samozřejmě i váš rozpočet.

Umístění Skleníku

Ideální umístění skleníku je na jižní straně, kde bude mít maximální expozici slunečnímu světlu. Dbejte na to, aby skleník nebyl příliš větrným místem a aby měl dobrou odvodnění. Stínění může být také důležité, aby se zabránilo přehřívání v létě.

Izolace a Ochrana proti Mrazu

V zimě je klíčové zajistit, aby skleník byl dobře izolovaný. To může zahrnovat použití izolačních materiálů pro stěny a sklo, případně pokrývání skleníku textiliemi nebo speciálními ochrannými materiály v případě extrémních mrazů.

Vybrané Rostliny pro Zimní Pěstování

Zimní skleník může být ideálním místem pro pěstování zeleniny jako jsou saláty, špenát, či jiné listové plodiny, které jsou odolné vůči chladu. Také můžete vyzkoušet pěstování exotických rostlin, které by jinak nepřežily venku v chladnějším podnebí.

Dohlížení na Teplotu a Vlhkost

Monitorujte teplotu ve skleníku pomocí teploměrů a nastavte případně topení, aby se udržela stabilní teplota. Kontrola vlhkosti je také důležitá, zejména v uzavřeném prostředí skleníku, kde může vlhkost rychle stoupnout.

Pravidelná Údržba

Pravidelná údržba skleníku je klíčová. To zahrnuje čištění skla, odstranění přebytečných listů a rostlinných zbytků, a také kontrolu stavu konstrukce, aby se předešlo potenciálním problémům s průnikem chladného vzduchu.

Zimní Skleník jako Inspirace a Zdroj Radosti

Zimní skleník nemusí být jen o pěstování plodin, může také sloužit jako relaxační zóna nebo inspirativní prostor. Umístění pohodlných sedacích míst a dekorativních prvků může proměnit skleník v oázu klidu a zeleného království i v zimě.

Domácí skleník v zimě může být skvělým prostředkem, jak prodloužit zahradní sezónu a využít potenciál vašich rostlin i v chladných měsících. S důkladnou péčí a správným nastavením můžete těžit z bohaté úrody a krásné zeleně i v nejchladnějších obdobích roku.

 

Zdroj: Zahrady od Dany – Dana Marklíková

Zdroj fotky: profimedia.cz



autor: Sofie Bubová , Publikováno: 18.11.2023
Reklama
Reklama