Domácí wellness: Vyrobte si vlastními silami saunu

Domácí wellness: Vyrobte si vlastními silami saunu
Milujete saunování? Neutrácejte za návštěvy wellnes center. Vybudujte si saunu doma. Včlenit se dá do větší koupelny nebo do chodby, prostor se najde i ve sklepě. Venkovní sauna může stát na zahradě.

Volba materiálu

Co stavba sauny obnáší? Potřebujete zhruba 3-6 m2 prostoru, záleží na tom, kolika osobám sauna poslouží. Jak postupovat? Jednou z možností je pořídit si sadu pro stavbu sauny, která obsahuje všechny potřebné konstrukční prvky a návod. Zkušenější kutilové ale ušetří, když si všechno vyrobí sami na míru. Prvním krokem je nákup vhodného materiálu, tedy dřevěných hranolů, z nichž sestavíte rám sauny a vnitřní lavice, palubek na pobití stěn a sedadla lavice, dále pořízení izolace z minerální vaty a parotěsné zábrany. Zhotovte si náčrtek sauny a podle rozměrů si spočítejte, kolik jakého materiálu bude zapotřebí.

 

Nejvhodnější dřevo

Musíte brát ohled na to, že dřevo v sauně bude vystaveno působení vody. Potřebujete tedy takové, které má dobrou absorpci vlhkosti a tepla. Jeho tepelná vodivost musí být minimální, aby se příliš nepřehřívalo. Zároveň nesmí uvolňovat třísky a být příliš smolovité. Které druhy vyhovují těmto požadavkům? Především cedr, topol, osika a jedlovec. Tato měkká dřeva vlhkostí nabobtnají, ale po vyschnutí nepraskají a působením tepla se nepřehřívají. Vhodný je i skandinávský smrk a kanadská borovice. Uvažujete-li o exotičtějších druzích dřeva, hodí se africká vrba.

 

Sestavte rám

Všechno potřebné máte nakoupeno a můžete začít. Jestliže budujete saunu ve sklepě nebo zahradě, potřebujete nejprve vybetonovat základovou plochu, na kterou položíte dlaždice. Poté už se můžete pustit do budování vlastní sauny. Dřevěné hranoly nařežte na správnou délku. Sestavte z nich rám saunové kabiny. Našroubováním ho připevněte ke stěně do rohu místnosti, pokud budujete saunu v koupelně bytu nebo ve sklepní místnosti. Jestliže stavíte saunu na zahradě, musíte vytvořit celou konstrukci v podobě buňky. Pobijte rám z vnější strany palubkami. Klaďte palubky pérem nahoru. Pokud byste je umisťovali opačně, bude do drážek vtékat voda. Do mezery, vytvořené mezi hranoly konstrukce, vložte jako izolaci minerální vatu. Její tloušťka musí být menší než samotné hranoly, aby vznikla vzduchová mezera.

 

Bez izolace to nepůjde

Přes izolaci natáhněte parotěsnou zábranu a připevněte ji sponkami k dřevěnému rámu. Zvolte reflexní hliníkovou fólii o tloušťce více než 50 mikronů. Instalujte ji lesklou stranou do vnitřní části sauny. Švy by se měly vzájemně překrývat asi o 10 cm. Spoje přelepte hliníkovou páskou. Izolaci stropu sauny z parotěsné fólie vytvořte dvojnásobnou. Když je vše hotové, pobijte vnitřní stranu sauny palubkami. Na podlahu z dlaždic také musíte vyrobit a položit dřevěný rošt. Poté přichází na řadu výroba vnitřní lavice o délce odpovídající vzdálenosti mezi stěnami sauny. Sestavte rám lavice, přišroubujte nohy a pobijte sedací plochu palubkami.

 

Jaké topidlo vybrat?

Jak saunu vytápět? Pokud zvolíte elektrické nebo plynové topidlo, neobejdete se bez pomoci instalatéra a elektrikáře. Elektrické rozvody musí odpovídat normám ČSN 33 000. Oblíbené jsou sauny na dřevo, které se hodí na chaty či chalupy, kde je obtížné zajistit přívod elektřiny nebo plynu. S instalací topidla na dřevo si nejspíš poradíte sami. Počítejte ale s tím, že zahřátí takové sauny trvá delší dobu a obtížněji se v ní reguluje teplota. Základním kritériem pro výběr kamen je prostor v m3, který budou vytápět. Při instalaci nezapomeňte na bezpečnostní odstupy. Kamna je třeba umístit alespoň 80 mm nad podlahou sauny. Pokud budou u stropu, zachovejte mezeru alespoň 1100 mm. Nejprve namontujte držák saunových kamen, potom vybudujte ochrannou ohrádku. Důležitý je otvor pro nasávání a vyfukování vzduchu. Postačí, když budou mít oba 150 cm2. Nasávání se umisťuje pod topidlo, vyfukování úhlopříčně od něj do horní rohu v sauně. Oba otvory vyúsťují do vedlejší místnosti.

 

Nezapomeňte na dveře a světlo

Nakonec osaďte dveře sauny. Nejvhodnější jsou skleněné, z bezpečnostních důvodů ale nesmí zamykatelné a z musí se otevírat ven. Nakonec instalujte světlo. Hodí se LED žárovka nebo jiný zdroj s minimálním krytím IP44. Skleněné dveře i světlo musí být temperováno, jinak může dojít k prasknutí. Můžete si do sauny pořídit i doplňky, které zvýší komfort vašeho pobytu. Například ovládacím panelem můžete regulovat teplotu a dobu pobytu, ionizátor zajistí čerstvý a příjemný vzduch, ozonový generátor zdravé prostředí bez bakterií. Nyní můžete saunu vyzkoušet v ostrém provozu. Nastavte termostat a počkejte nezbytně nutnou dobu, než se sauna ohřeje na požadovanou teplotu. Na jak vysokou částku vás stavba sauny svépomocí může vyjít? Samozřejmě záleží na tom, jak velká sauna je, jaké materiály použijete, jaké bude mít vybavení. Většinou částka začíná na cca 30 tisících korun.

 

Zdroje:

Tom Scalisi – This Old House

Sydney Wasserman a Katherine McLauglinová – Architectural Digest

Joe Cruz – Family Handy Man

 

Zdroje foto: freepik.com



autor: Helena Stejskalova , Publikováno: 13.02.2024
Reklama
Reklama