Péče o trávník na jaře: Nezapomeňte na provzdušnění, pohnojení a případně vápnění

Péče o trávník na jaře: Nezapomeňte na provzdušnění, pohnojení a případně vápnění
Máte pocit, že je do jara daleko? Opak je pravdou. Na aktualitě nabývá otázka, jak na jaře pečovat o trávník. Základem je správné zazimování. A co dál, aby byl koberec zelený? Poradíme Vám, jak by měla vypadat péče o trávník na jaře. 

Správné zazimování jako základ

Pokud chcete, aby váš trávník na jaře pěkně prospíval, je důležité ho správně připravit na zimu. Co to znamená? Posekat ho zhruba na výšku 5 centimetrů a shrabat listí. Necháte-li na něm listí, potom kvůli větší vlhkosti může zahnívat. Když zjara teploměr vyšplhá nad 10 °C, je na čase se trávníku věnovat. Nejdříve odstraňte krtince a kamení. Pak shrabejte listí. Poté přichází na řadu provzdušnění čili vertikutace, hnojení a vápnění.

Pryč s odumírající plstí

Vertikutace, tedy provzdušňování je procesem, při kterém zbavíte travní koberec vzniklé plsti složené ze zbytků plevele, mechů či odumřelých rostlin a nasekané trávy. Tato vrstva zabraňuje půdě v tom, aby dýchala, což se negativně podepisuje na kvalitě trávníku. Je-li půda příliš zhutnělá, doporučuje severtikutaci provést. Na druhou stranu nic se nemá přehánět. Nadměrně provzdušněná půda naopak poskytne vítanou příležitost pro klíčení semen plevelů. Trávníkové plevele totiž patří k těm prvním, které na jaře vzejdou. Dobré je prořezat trávník zhruba do hloubky 2-3 mm. Nejlepší je pustit se do práce asi 2 dny po dešti. Po skončení provzdušňování odstraňte z travní plochy všechno, co jste vyhrabali.

Dusík pomáhá růstu

Důležité je samozřejmě hnojení trávníku. To by mělo následovat asi týden po provedení vertikutace. Nejlepší je, pustit se do toho nedlouho po dešti. Půda je ještě vlhká. Nikdy nehnojte suchý trávník, mohli byste travní stébla popálit. Vhodná jsou speciální granulovaná hnojiva na trávník. Rozmetete je rovnoměrně po celé ploše.Zpravidla obsahují dusík podporující růst. Potřebujete-li, aby zarostla holá místa, která budete dosívat, pomůže kromě dusíkatého hnojiva také to s obsahem fosforu. Na trávník můžete rovněž použít organické hnojivo ve formě kompostu. Výživným zdrojem dusíku se může stát také drť z posekané trávy. Jestliže je trávník zarostlý plevelem, může přijít v úvahu také aplikace herbicidů.

Ideál? Neutrální půda

Pokud jde o vápnění, díky němu podpoříte zásaditou reakci půdy. Omezíte tvorbu mechu, protože mech má rád kyselé prostředí. Zároveň to ale s vápněním nepřepískněte, aby se půda naopak nestala zásaditou. Zkrátka všeho s mírou, neutrální půda je nejvhodnější. Vápnění prospívá trávníku hlavně tam, kde se mech opakovaně vyskytuje. Můžete použít dolomitický vápenec nebo hašené vápno.

Zdroje:David Beaulieu – TheSpruce, Gardenersworld, Love The Garden

Zdroje foto: freepik.com



autor: Helena Stejskalova , Publikováno: 15.02.2024
Reklama
Reklama