Jak prořezat maliní pro bohatou úrodu?

Jak prořezat maliní pro bohatou úrodu?
Jak prořezat maliní. Pokud nebudete prořezávat maliní, brzy se z něj stane džungle. V únoru nastává správný čas, kdy se malinovým keřům věnovat. 

Prosvětlíte keře

Keře maliníku se množí velmi dobře a rychle. Jenže pokud je necháte sobě samým, vymstí se vám to. Brzy budou růst i tam, kde nechcete. Výhonků bude sice spousta, ale nebudou mít dost sil ke správnému růstu, a to se projeví ve špatné úrodě v následujícím roce. Jak prořezat maliní? Není to nic tak složitého, jak se na první pohled zdá. Když ale prořezávku neopomenete, mezi jednotlivý stvoly bude dobře proudit vzduch, keře udržíte na uzdě a odvděčí se vám bohatou úrodou. Správné jarní prořezání zajistí, že výhonky dobře porostou, budou silné a životaschopné. Pokud teploty neklesnou pod cca -4 nebo -5 °C a počasí bude celkově příznivé, můžete začít už ve 2. polovině února.

Dva druhy: letní a stále plodící

Měli byste vědět, jaký druh malin pěstujete, zda letní nebo podzimní (remontantní) někdy označované trochu zavádějícím termínem jako stále plodící. Čím se liší? Letním druhům malin během prvního roku života pouze rostou listy, keř kvete a plodí až druhým rokem. Proto odstranění odumřelých větviček, které zažívají už třetí sezónu je rozhodně správným krokem k zajištění bohaté úrody. A postup, jak prořezat maliní, se řídí především tímto faktem. U letních druhů malin, plodících jenom jednou, můžete odstranit staré větve a prořezat je už po letní sklizni a pak proces opakovat znovu právě v předjarním období, když už nehrozí mrazy. Podzimní druhy malin, zvané také remontantní, které plodí dvakrát, v létě a na podzim (nikoliv tedy stále), se také prořezávají v době vegetačního klidu. Na nich ale rostou plody už v prvním roce.

Odlišnosti v technice

Jak prořezat maliní? Prořezávání u letních a remontantních druhů se liší. U červených letních malin je ideální je ponechat zhruba 10-12 nejsilnějších výhonů na m2 z prvního roku, které mají průměr větvičky asi 0,5 cm. Po letní sklizni vyřežte staré větve. Pokud chcete u podzimních malin dvě úrody, je potřeba keře prořezávat v létě po letní úrodě a potom znovu ještě po podzimní sklizni. Stačí-li vám jedna úroda, potom není třeba prořezávat v létě. Místo toho na jaře seřízněte větve hodně k zemi. Nebude sice letní úroda, ale jedna bohatá na podzim. U fialových a černých malin zastřihněte nové výhonky brzy zjara o 8-10 cm pro podporu tvorby větví, v létě udělejte totéž. Po sklizni odstraňte odumřelé větve, a ty malé do 1 cm v průměru. Před následujícím jarem poté ponechejte jenom 4-5 nejzdravějších.

Typy šlahounů

Remontantní druhy mají tři typy šlahounů. Primocane – vysoký, silný, bez postranních větví. Floricane – vysoký úzký šlahoun s postranními větvičkami a výmladek drobný úzký šlahounek, který neplodí. Při prořezávání těchto druhů musíte odstranit veškeré výmladky a floricane šlahouny. U Primocane šlahounů odstřihněte konce, ale neubírejte více než 25 % celkové délky. Letní odrůdy mají jenom Floricane šlahouny, takže tam prořezáváte všechny. Na jaře je také dobré odštípnout jejich konce.

Dezinfikujte nástroje

Oba druhy, tedy jak letní, tak remontantní se prořezávají během vegetačního klidu, což je právě nyní. Hovoříme-li o tom, jak prořezat maliní, musíme brát v úvahu i nástroje. Důležité je mít na prořezání ostré zahradnické nůžky, abyste větve neroztřepily – takové potom snadno odumřou. Důkladně nástroj dezinfikujte, můžete zvolit alkohol, ale také vroucí nebo denaturovanou vodu. Nezapomeňte na to, zvláště pokud odstraňujete větve napadené plísní nebo nějakou houbovou chorobou. Díky dezinfekci zajistíte, že se choroba nebo plísně nebudou šířit.

 

Zdroje: Nikki Tylleyová - Gardeningknowhow, wikiHow, Gardenersworld

Zdroje foto: pixabay.com



autor: Helena Stejskalova , Publikováno: 15.02.2024
Reklama
Reklama