3 škody na zahradě po zimě: Jak je odstranit?

3 škody na zahradě po zimě: Jak je odstranit?
3 škody na zahradě po zimě. S čím se můžete setkat na zahradě po zimě? S přemokřeným trávníkem, skleníkem poškozeným náporem sněhu a půdou zrytou od krtků. Jak se škodami vypořádat?

Přemokřený trávník

Velkým problémem je zamokření. Během zimy hodně prospěšných bakterií v půdě zahyne. Důsledkem je řídnutí trávníku. Plevelu a mechu se daří v chladu a vlhku dobře, tyto plodiny se vzbudí z vegetačního klidu mnohem dříve než tráva, proto před ní mohou mít na jaře náskok. Důležité je vytvořit pro růst trávy co nejpříznivější podmínky. Odstranit nadbytečnou vodu pomůže provzdušnění a následně prohrabání. Když se teploměr vyšplhá nad 5 °C dosejte holá místa trávníku. Semena vyklíčí, i kdyby později ještě přišel mrazík. Pomůže také mulčování pro potlačení plevele a zvýšení obsahu organické hmoty. Aplikujte na trávník bakteriální přípravek, který zlepší jeho vitalitu a kvalitu půdy.

Pobořený skleník

Skleník je potřeba po zimě důkladně vyčistit, umýt stěny a střechu směsí vody a octa 1:1. Vše dokonale umyjete. Potom je důležitá dezinfekce, tu proveďte buď dezinfekčním prostředkem či směsí bělidla s vodou. Musíte také zkontrolovat celkový stav skleníku, zjistit zda polykarbonátové desky nejsou deformované, prasklé, zda je v pořádku rám. Pokud došlo k nějakému poškození, proveďte nezbytné opravy. Například mezery mezi deskami a rámem vyplňte tmelem. Ve skleníku mohli přežít zimu škůdci a teď se začínají probouzet. Nemají zdroje potravy, proto se skleník stane jejich rejdištěm. Důležité, abyste jim jejich řádění zatrhli. Musíte proto všechny organické zbytky rostlin odstranit a spálit – představují pro škůdce vítanou potravu. Dejte do skleníku feromonové a lepící pasti. Mýdlová voda přitahuje mšice. Použít můžete také přípravky na bázi pyrolu.

Krtčí rejdiště

Krtci jsou aktivní i v zimě a na vaší zahradě se letos důkladně vyřádili. Je sice trochu otravné, že proryli i váš opečovávaný trávník, ale hlínu, kterou vytlačili, využijte k sázení. Je totiž krásně provzdušněná a není v ní žádný plevel, a to je přesně to, co rostliny na jaře potřebují. Krtek je užitečný, likviduje spoustu hmyzích škůdců a jediné, co vám může vadit, jsou ony hromádky hlíny, které se ale dají popsaným způsobem využít. Pokud přesto krtka na zahradě nechcete – vězte, že je to chráněný živočich – zkuste ho vypudit přirozeným způsobem. Nemá totiž rád některé rostliny, a to řebčík královský, pryšec skočcový a afrikány.  

 

Zdroje: Jennifer Ebert – Ideal Home, Kelly Burke – The Spruce, Best Landscape Ideas, Moles Control

Zdroje foto: pixabay.com



autor: Helena Stejskalova , Publikováno: 17.02.2024
Reklama
Reklama