Jak obnovit půdu poškozenou mrazy?

Jak obnovit půdu poškozenou mrazy?
Jak obnovit půdu poškozenou mrazy. Možná se i na vaší zahradě setkáváte s půdou rozpraskanou do hloubky a promrzlou vrstvou. Co s ní, aby se stala použitelnou pro pěstování?

Krutá zkouška zahrady

Síla a odolnost přírody je pouze omezená. Zima nadělá spoustu škod na zahradě. Extrémní počasí dává pořádně zabrat. Když teď obnovujete zahradu po zimě, nabízí se proto otázka, jaké rostliny zasadit, abyste zvolili co nejodolnější, které bez úhony přežijí další zimu. Možná bude užitečné přizpůsobit plány zahradničení extrémním výkyvům počasí, ke kterým stále častěji dochází. Například tuhé zimy znamenají pro přírodu včetně vaší zahrady tvrdou zkoušku, proto úkol, jak obnovit půdu poškozenou mrazy nemusí být snadný.  

Padesátiprocentní šance na přežití

Velkým problémem bývá řádění mrazů. Jsou-li opravdu hluboké, může jim padnout za oběť až čtvrtina vašeho trávníku. Pokud trvají dlouho, může to být i více. Pak je trávník mnohem náchylnější k poškození různými chorobami, prorůstání plevelem a mechem. Chladná zima přináší problémy i na jaře. I proto je obnova půdy poškozené mrazy důležitá. Platí logická a přirozená rovnice, že čím hlouběji do půdy během zimy mráz pronikne, tím déle trvá, než se půda přirozeným způsobem ohřeje. Zároveň také semena, která zasejete, budou kvůli nízkým teplotám potřebovat delší dobu, než vyklíčí. Hrozí také riziko, že málo zakoření, rostliny bude podvyživené a mohou chytit nějakou chorobu. Jejich odolnost výrazně klesá. Mohou mít třeba jenom padesátiprocentní šanci na přežití.

Jak zahřát zahradu

Jak obnovit půdu poškozenou mrazy?  Je vhodné ji před příchodem jara zakrýt. Nejvíce se osvědčuje černá polyethylenová fólie. Ta velmi účinné pohlcuje sluneční světlo a pod ní se akumuluje teplo. Zvýšit teplo pomáhá také aplikace organického hnoje, který přitáhne červy a tím pádem se teplo v půdě ještě o něco zvyšuje. Kondice půdy na vaší zahradě se temito dvěma kroky výrazně zlepší. Jde ale i o samotný postup setí a sázení. Je lepší rostliny předpěstovat v pěstírně a do půdy vkládat už sazeničky než sít semena, protože ta jinak mají minimální šanci vyklíčit. Také je užitečné vsadit rostliny do země v nádobách. Vhodné mohou být třeba biologicky odbouratelné obaly či fólie s otvory, kterými si kořeny najdou cestu ven. To také zvýší teplotu v okolí rostlin a usnadní jejich přežití. Ovšem řešením jsou i květináče. Dále je třeba zvážit pěstování rostlin a dřevin, které jsou odolnější, například může jít o dřeviny s pozdější tvorbou pupenů.

Zdroje: Jennifer Ebert – Ideal Home, Jay Ram Lamichhane‒ Nature,

Zdroje foto: freepik.com

 



autor: Helena Stejskalova , Publikováno: 17.02.2024
Reklama
Reklama