Které druhy zeleniny je dobré předpěstovat?

Které druhy zeleniny je dobré předpěstovat?
Které druhy zeleniny je dobré předpěstovat. Plánujete-li pěstovat zeleninu, měli byste si uvědomit, že některé druhy jsou teplomilné a vyplatí se je předpěstovat. Prozradíme vám, o jaké jde.

Postup výsevu

Pokud rostlin nebude mnoho, stačí vám okenní parapety, případně poslouží vyhřívaný skleník. Potřebujete speciální substrát pro výsev, který má limitované množství živin. To je důležité, protože rostliny si musí vyvinout silné kořeny, aby potom snáze zvládly přesazení a uchytily se v zahradní půdě. Není dobré je proto překrmovat živinami. Použijte truhlíky, květináče. Při výsevu nechte mezi semínky mezery asi 1-2 cm. Pokud natáhnete přes květináče fólii, zvýšíte tím vlhkost vzduchu, což je důležité pro klíčivost. Udělejte do fólie dírky. Zakryjte semínka zeminou. Musíte také zajistit dostatečnou teplotu mezi 20-30 °C. Jakmile rostlinky trochu vyrostou, můžete je přepíchnout, tedy opatrně vyrýt s malým množstvím zeminy a umístit do samostatného květináče. Platí, že byste s přepíchnutím měli počkat na chvíli, až budou mít rostlinky dva pravé lístky, tedy ne děložní, které vyrostou jako první.

Salát a zelí zvládnou chlad

Pokud máte rádi brokolici nebo květák, předpěstujte si je doma. Snadno se přesazují, takže až přijde čas je přemístit ven, budou dostatečně silné, aby přežily chladnější teploty půdy. Saláty se přesazují velmi dobře, výhodou je, že většinou snesou chladnější půdu. Proto je můžete přemístit do zahrady poměrně brzy. Zelí, zelenina milující chladné počasí, těží z delšího vegetačního období, proto s předpěstováním začněte během čtyř až šesti týdnů před přesazením. Sazenice zelí pak můžete přesadit ven těsně před posledním mrazem. V interiéru si můžete předpěstovat kapustu, cibuli, pórek a fazole. Naučte se také pěstovat cibuli ze semínek.

Celer je náročný

Z kořenové zeleniny se dobře předpěstovává řepa, naproti tomu třeba celer je mnohem náročnější. V jeho případě je nutné začít s předpěstováním doma brzy, 10 až 12 týdnů před posledním mrazem. Má totiž dlouho vegetační dobu, cca 130 až 140 dní a většinu tohoto období bývá chladné počasí. Do půdy je můžete dát až budou mít rostlinky 10-15 cm výšky a od posledního mrazu uplynul jeden až dva týdny.

Choulostivé papriky

S umístěním předpěstovaných rostlin paprik ven do půdy byste měli počkat, až bude dostatečně teplo. Paprikám se daří hlavně v horkém počasí a mrazíky mohou papriky poškodit. Proto je nutné počkat na dobu, až nebude hrozit žádné riziko mrazů. Stejně obezřetně je třeba zacházet i s předpěstovanými sazenicemi rajčat. Okurky nemají rády, když jsou jejich kořeny rozloženy, což může ztížit jejich přesazování.  Ať už je pěstujete na saláty nebo na nakládání, zasaďte semínka okurek v interiéru asi tři týdny před tím, než je vysadíte ven. Jen se ujistěte, že venkovní teplota půdy je alespoň 15 °C stupňů a pominulo veškeré nebezpečí mrazu.

U lilku pozor na mráz

Vzhledem k tomu, že lilek má tak dlouhé vegetační období. Nejlepší je zasít ho doma 7 až 10 týdnů před přesazením ven a poté přesadit ven 4 až 6 týdnů po posledním mrazu na teplé a slunné místo. Před přesazením venku se ujistěte, že venkovní teplota půdy je alespoň 12 °C. S výsadbou sladké kukuřice na zahradě byste také neměli spěchat. Můžete začít pěstovat kukuřici uvnitř v květináčích. Když jsou sazenice několik centimetrů vysoké, přesaďte je na určené místo na zahradě. Sazenice před chladnými nocemi ochráníte tím, že je zakryjete.

 

Zdroje: Family Handyman, Stephen Albert – Harvest to Table, Aimée Damman – Swanson Nursery

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalova , Publikováno: 17.02.2024
Reklama
Reklama