Práce na konci února pro záplavu květin i úrodu brambor

Práce na konci února pro záplavu květin i úrodu brambor
Práce na konci února pro spoustu květin i úrodu brambor. Jaro klepe na dveře. Co v domě a na zahradě udělat, aby úroda byla optimální a zahrada zářila květy?

Zajistěte si nádheru na parapetu i vlastní brambory

Pokud chcete, aby se okenní parapety vašeho domu pyšnily truhlíky se záplavou pelargónií, právě v únoru nastává čas je trochu ošetřit. Měli byste zkrátit jejich výhonky, a to zhruba o jednu nebo dvě třetiny. Díky tomu se budete moci spolehnout, že se keříky muškátů během růstu krásně rozkošatí a potěší vás záplavou květů. Také můžete tyto květiny přesadit, pokud je to nutné. Chcete si letos pochutnat na úrodě vlastních raných brambor? Pokud ano, i v této oblasti je nyní co dělat. Dejte sadbu na teplé a světlé místo. Ideální teplota činí zhruba 10-15 °C. Pokud uvedené podmínky dodržíte, potěší vás brzy pěknými klíčky. Když se všechno povede, tak na sklonku března už může sadba putovat do země.

Očistěte trvalky

Určitě jste před zimou přikrývali dvouleté rostliny a trvalky chvojím, aby jim kruté mrazy neuškodily. Je-li tomu tak a výhled počasí vypadá příznivě, potom je na konci února už můžete odkrýt, odstranit odumřelé listy, odstřihnout staré stonky a opatrně celkově očistit. Chcete-li sázet nové stromky, můžete pro ně vykopat dostatečně veliké jámy. Plánujete-li na některém místě zahrady založit nový trávník, nastává správný okamžik k přípravě půdy pro něj. Zbavte místo, kde ho plánujete kamení a plevele, rozprostřete na něm rašelinu.

Překopejte kompost

Máte-li na zahradě vlastní kompost, o trochu péče nyní žádá i on. Kvalita kompostu totiž závisí na teplotě a vlhkosti a obě tyto veličiny se mění během zimy. Na jaře se proto vyplatí kompost přeházet. Neměl by být příliš vlhký, pokud tomu tak je, dává to zelenou hnilobě. Když je zase příliš suchý, nezraje. Ideální je takový, který má dostatečnou kyprost a jeho vůně připomíná lesní půdu. Kompost není hromadou biologického odpadu, ale živým organismem plným bakterií, které pomáhají půdě. Příliš suchý kompost je dobré prolít vodou. Mokrý kompost je dobré převrstvit a přidat k němu další materiál, tedy zeminu, piliny, seno či slámu, dřevní štěpku, co máte k dispozici. Kvalitní kompost pak můžete přidávat na záhony. Pomůže vám k bohaté úrodě zeleniny i záplavě květů.

Zdroje: Help Me Compost, Handyman, Gardeners World, Nature & Garden, Gardening Know How

Zdroje foto: Pixabay.com



autor: Helena Stejskalova , Publikováno: 19.02.2024
Reklama
Reklama